Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet sett på hvor mye videregående skoler i hele landet bidrar til det elevene lærer. Forskerne har også sett på hvor mye de ulike skolene bidrar til at elevene greier å fullføre og bestå utdanningen.

– Rapporten viser at hvilken videregående skole du starter på påvirker om du klarer å fullføre utdanningen eller ikke. Noen skoler er mye flinkere til å få elevene gjennom enn andre. Hvilken skole du går på kan derfor være med på å avgjøre hvor gode muligheter du får senere i livet, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Nord Troms best

I Troms fylke er det Nord Troms videregående skole som kommer best ut i undersøkelsen, og markerer seg på landsbasis.

– Nord-Troms videregående skole ligger hele 15,5 prosentpoeng over landsgjennomsnittet når det gjelder fullføring for dem som går på studieforberedende. Men de videregående skolene i Troms ligger generelt under landssnittet, og det er store forskjeller mellom hvor mye de bidrar til at elevene kommer seg gjennom utdanningen og går ut med et vitnemål i hånden, sier kunnskapsministeren.

Under snittet i Tromsø

Ser man på skolene i Tromsø så er det ikke mye å rope hurra for. På studieforberedende er det Breivang som kommer best ut, hvor de ligger 3,2 prosentpoeng over landsgjennomsnittet for hvor mange som fullfører videregående. Kongsbakken og Kvaløya videregående skole ligger begge 9,7 prosentpoeng under snittet.

På forventet fullføring av yrkesfag ligger Kvaløya på 1,6 prosentpoeng over landsgjennomsnittet, mens Breivang også kommer over snittet med sine hårfine 0.1 prosentpoeng.

Breivika videregående skole ligger derimot 10,1 prosentpoeng under landsgjennomsnittet.

– Alle elever skal ha de samme mulighetene til å lykkes på skolen, uavhengig av hva slags utdanning foreldrene har eller hvilken skole de går på. Vi vet at noen skoler greier å løfte alle elever uansett bakgrunn. Dette viser at gode skoler kan gjøre en forskjell, sier Røe Isaksen i pressemeldingen.