Aase Jakobsen er leder i Tromsø hundeklubb og jobber med å arrangere årets hundeutstilling på Mandelasletta. Nå fortviler hun over store mengder byggematerial på parkeringsplassen, og at en vei bygges like ved som sjenerer utsikten.

– Det ser ikke ut her, og vi føler vi får lite forståelse fra kommunen. Vi visste det skulle bli bygd en vei like ved området samtidig som utstillingen foregår, men ikke at det ville se ut som en søppelplass her. Det er også masse søppel i områdene hvor folk skal lufte hundene sine, sier hun.

Over veien bygges nye Otium, og utbygger har leid parkeringsplassen ved Mandelasletta til oppbevaring av materiale.

– Vi har bedt kommunen hjelpe til for å få det fjernet byggematerialet før utstillingen neste helg. Da kommer det folk fra hele Europa for å delta på hundeutstillinga. Er det slik vi skal vise fram Tromsø til våre internasjonale gjester?

Mindre plass

På grunn av veibyggingen får de ikke bruke parkeringsplassen som de har brukt tidligere år.

– Alle som kommer til utstillinga reiser med bil. Hvor skal de parkere i Tromsdalen? Kommunen har redusert arealet vi har fått bruke. Attpåtil har de økt leia av området med 50 prosent, sier hun.

Jakobsen anslår at til sammen 2.500 hunder vil være innom utstillinga, og tre ganger så mange mennesker.

Hun forteller om et langvarig anstrengt forhold til kommunen.

– Vi har i årevis forsøkt å få på plass en treårig leiekontrakt med kommunen, men vi får kun på plass en avtale en måned før utstillinga hvert år.

Må vise hverandre hensyn

Ordfører Kristin Røymo (Ap) sier hun er i dialog med hundeklubben om problemstillingen.

– Jeg møtte hundeklubben i forrige uke og diskuterte saken. De tar opp flere ting. Vi skal sørge for at det blir ryddet søppel ved Mandelasletta før arrangementet er i gang. Det har aldri har vært ryddet så mye rundt Mandelasletta som den siste tiden.

Røymo sier at man må belage seg på tidvis bråk og sjenanse fra byggeaktivitet.

– Sånn er det av og til når det er så høy aktivitet i Tromsø. Da er det viktig at alle parter er forsøker å ivareta hverandres behov så langt det lar seg gjøre. Det var en forutsetning at det ville være byggeaktivitet da vi leide ut området til hundeklubben. Entreprenørene har bekreftet at han skal rydde området i henhold til deres avtale med kommunen før forestillingen, og vi har bedt dem rydde riggeplassen.

LYTTER: Ordfører Kristin Røymo sier hun lytter til Hundeklubben, og vil sørge for at søppelet er ryddet før arrangementet begynner.

– Viktig for byen

Til tross for at Jakobsen beskriver et anstrengt forhold til kommunen, sier Røymo at hun ikke ignorer hund eller hundeeiere.

– Jeg hører hva hun sier, men vi er i nær dialog med hundeklubben. Hunder er en viktig del av mange familier og hundeeiere er en stor andel av befolkningen.

Jakobsen er ikke overbevist om at det vil se ordentlig ut når utstillinga er i gang.

– Vi får se, men jeg er ikke overbevist om at de kommer til å gjøre noe. Det virker som kommunen ikke til å bryr seg om seg ikke om hund og organisert hundevirksomhet, de tenker kun på hundedritt, sier hun.