De ansatte – med talsperson Jan Lund i spissen – kjempet med nebb og klør for å unngå at skifteretten skulle ta oppbudsbegjæringen til følge.

Det slaget tapte arbeidsstokken på 20 mann.

Vurderer anke

Gruppen har imidlertid mulighet til å anke kjennelsen inn for lagmannsretten – noe som vurderes.

Ledelsen i verftet har oppgitt den samlende gjelden til 6,3 millioner kroner. Verdien av eiendelene utgjør 5,8 millioner – noe som gir en underdekning på rundt 500.000 kroner.

De ansatte er fortsatt av den oppfatning at det ikke var grunnlag for konkurs. Deres alternativ var å foreta en styrt avvikling slik at staben fikk sine tariffmessige rettigheter.

Ifølge Jan Lund er det flere som hadde en nært forestående AFP-avgang. Andre hadde også opparbeidet seg seks måneders oppsigelse. Når lønnsgarantifondet nå kobles inn, vil de samme personene ende opp med bare en måned. Det betyr tapt lønn i fem måneder.

Støtter medlemmene

Handel og kontor og Roger Johansen støtter medlemmene i påstanden om at den økonomiske situasjonen ga rom for en tilnærmelsesvis styrt avvikling.

Det begrunnes blant annet med det som kom fram i skifteretten – at bedriften har millionbeløp utestående og at det er penger som vil være på konto om kort tid. Sånn sett kunne de ansatte fått sitt.

Styreleder Karstein Olsen skjønner stabens frustrasjon og betegner hele situasjonen som trist. Likevel mener han at skifteretten tok en riktig avgjørelse.

– Min klare oppfatning er at bedriften og skifteretten ikke tar menneskelige hensyn, men kun viser til loven i sine handlinger. Ved å åpne konkurs, er saken – for dem – ute av verden, sier Jan Lund.

Masse midler

– For oss er det uforståelig at ikke noen tar hensyn til at 1,8 millioner kroner er utfakturert og på vei inn og at ytterligere 1,6 millioner kroner vil bli fakturert fra boets side.

– Siden saken ble kjent, har vi fått oppdrag i massevis – blant annet en lekter til over millionen. Derfor en det grunnlag for å spørre seg om vi skal leie verftet og starte ny drift.

Jan Lund forteller at mange i staben har fått nye jobber, men langt fra alle.

– De eldste sliter og er også de som taper mest på konkursen.

– For mitt vedkommende har jeg hatt dette som arbeidsplass i 27 år. Derfor er det bittert at alt ender som nå, sier Jan Lund.