Greiner kommer fra stillingen som politisk rådgiver for fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap). I mai meldte han at han var på utkikk etter nye oppgaver.

LES OGSÅ: – Trenger virkelig ordføreren hele to politiske rådgivere for å utøve sitt virke? (for abonnenter)

– Robert er et av de klokeste menneskene jeg kjenner. Derfor ønsket jeg meg han som rådgiver. Han er en tidligere pressemann som har jobbet i kommunikasjonsbransjen og med politisk arbeid. Derfor er jeg glad for å nå få han i stillingen som politisk rådgiver, som hovedsakselg vil jobbe med kommunikasjon, sier ordfører Kristin Røymo (Ap).

Høy lønn

Greiner får en lønn på 637.000 kroner i sin nye stilling. Ordførerens andre politiske rådgiver, Ellen Zahl Jonassen, har en årslønn på 600.000 kroner. Til sammen blir det 1.237.000 kroner. Kommunestyrte vedtok da de gikk over til formannskapsmodellen i fjor en beregnet lønn på 1.100.000 kroner til politiske rådgivere. Det vil si at det nåværende lønnsnivået for politiske rådgivere er 137.000 kroner mer enn hva kommunestyret har vedtatt.

– Lønnsnivået til Robert handler om flere ting. 637.000 er det Kommunikasjonsforeninga opplyser at er gjennomsnittslønn til en seniorrådgiver i kommunikasjonsbransjen. Jeg mener det er et akseptabelt lønnsnivå. Rådgiverne er unntatt arbeidsmiljølovens bestemmelser og det er ikke en fast stilling. Det er heller ingen overtid for arbeid til alle døgnets tider, syv dager i uka. Man har ingen fritid når man er politisk rådgiver for ordføreren i Tromsø.

– Kommunestyret vedtok 1.100.000 kroner til politiske rådgivere i reglementet for formannskapsmodellen. Hvorfor har dere gått over det?

– Det stemmer, vi har beveget oss over lønnsnivået, og litt over lønns og prisvekst. Vi vil se på reglementet og det kan hende vi vil gjøre noen justeringer i reglementet når det kommer til lønn. Nivået i reglementet er basert på lønninga til de daværende rådgiverne da reglementet ble vedtatt.

LES OGSÅ: Slutter som rådgiver for ordføreren

– «Kan hende?» Må dere ikke gjøre justeringer når lønnsnivået er over hva som er vedtatt av kommunestyret?

– Ja, vi må gjøre justeringer på akkurat den delen. I tillegg vil vi se på andre deler av formannskapsmodellen, som om formannskapet har for mange oppgaver og om vi skal justere godtgjørelsen i formannskapet ned.

Lønnskostnader

Kommunen har hatt flere lønnsrelaterte saker den siste tiden. Administrasjonssjefen økte lønnen til to av sine nærmeste kollegaer betraktelig, mens det også har blitt avdekket at kommunen har store lønnskostnader i på grunn av feil ansiennitetsberegning av ansatte. Arbeiderpartiet argumenterte også ofte mot kostnadene til politiske rådgivere i byrådet i forrige periode.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: «La oss alle bli kommunikasjonsrådgivere!»

– Er det da et heldig signal å øke lønnsposten til politiske rådgivere?

– Vi har redusert fra syv til to rådgivere, og vi har spart flere millioner. Robert har 25–30 års erfaring og da må man gi folk lønn i henhold til kvalifikasjoner. Det må man gjøre i politikken og ellers. Så vil vi gå inn og gjøre ei justering på driftsbudsjettet.

Robert Greiner ønsker ikke å kommentere saken overfor iTromsø.