Etter konkursen av Retrofestivalen (tidligere Ølfestivalen) mangler Tromsø en sommerlig festival med fokus på øl. Arthur Mack ved Prelaten tar dermed ansvar og åpner til helga bakgården for ølentusiaster.

– Jeg er veldig glad i ting som er lokalt. Derfor skal vi åpne bakgården og arrangere Tromsøbryggerienes ølfestival, hvor Mack, Graff, Bryggeri 13 og Polden kommer for å servere øl, sier Mack.

Gratis konsert

Både Cafe Sånn og Prelaten har tidligere arrangert ølfestivaler innendørs på vinteren, men den daglige lederen av utestedet Prelaten følte at noe manglet utendørs i sommermånedene.

Men også innendørs vil ting skje i helgen. Ketil Stokkan spiller dobbeltkonsert fredag og lørdag på utestedet. En konsert Mack vil gi i gave til befolkningen.

– Vi vil uttrykke hvor fornøyd vi er med publikummet som har møtt opp på alle våre arrangementer i løpet av våren. Det har vært masse folk på nesten alt.

Stokkan vil også spille utendørs i bakgården lørdag sammen med 20-åringen Cecilie Karlsen, som nettopp er kommet hjem fra Paul McCartney-skolen LIPA i Liverpool.

– Hun er fryktelig flink. I tillegg kjører hun releasekonsert på lørdagskvelden hvor hun presenterer sin EP, før Stokkan tar over senere på kvelden.

Utvider området

Festivalen åpner lørdag klokken 15 og holder åpent helt til klokken 21. Meteorologene melder godt vær, og Arthur Mack tror at kombinasjonen med Midnight Sun Marathon er perfekt for festivalen.

– Det blir en marathon-helg for oss på mange måter med alle konsertene, festivalen og Tromsø byteater, som setter opp "Rett og urett" på fredag, sier Mack.

– Det er rett og slett fem arrangementer vi kjører fredag og lørdag, legger han til.

Mange nyheter

Og skal man tro bryggherrene har tromsøbefolkningen muligheten til å smake på både nytt og gammelt øl.

– Vi har nyheter både fra mikrobryggeriet og fra hovedbryggeriet vårt. Vi har en kraftig dobbelIPA på 8,3 promille. I tillegg har vi en ny blonde-variant. Så det er fra det mildeste milde, til det kraftigste av det kraftigste, sier Richard Isaksen, distriktsansvarlig for uteliv Troms, for Mack.

LES OGSÅ: Nå skal dette Mack-ølet lanseres i USA og Italia (for abonnenter)

Også Bryggeri 13 kommer for å servere øl til publikum. De benytter anledningen til å lansere en helt ny variant fra deres rike sortiment.

– Det er en baltisk porter vi har kalt opp etter Alf, som er en ansatt her hos oss. Ølen heter «Alfheim», og er like svart som den dagen TIL skulle rykke ned. Gud forby at det skjer, for vi er TIL-supportere her borte hos oss, sier Christian Riksheim, daglig leder ved Bryggeri 13.

Jubileumsøl

Graff brygghus kommer også med et nytt flaskeøl, som skal hylle deres første batch med øl.

– Det blir batch nummer 100 fra oss. Den heter Lupu Licious, rett og slett fordi den er "delicious". Lupu er et nytt humleprodukt vi har brukt siden i vinter. Det er en pale ale, som er et friskt, leskende sommerøl, sier Marius Graff, som er daglig leder for Graff brygghus.

LUPU LICIOUS: Graff bryggeri lanserer denne flaskeølen under festivalen.

Polden bryggeri gir også mulighet for å sniksmake på deres kommende juleøl.

– Det heter pilotbrygg og er rett og slett en forsmak på vårt julebrygg, forklarer Bendik Storvik Nilsen, som er brygger ved Polden.