– Du skjønner – det er så veldig mange som stopper meg på gata for å sjekke om jeg skal skrive bok (les: hefte) i år også. Derfor går jeg ut og røper at boka er på gang og at den – selvsagt – dreier seg om lokale størrelser.

Tittelen fra «Vett og uvett»

Tittelen på boka blir «Brogede breve» – et utsagn fra «Vett og uvett». Det gir et bilde på et kaotisk mangfold – noe bok nr. 10 er, sier Knut Smistad.

Som 79-åring skulle man tro at narvikværingen i Balsfjordgata for lengst hadde fått skrivevegring. Men nei da! Han holder fortsatt koken og stopper neppe med årets utgave.

Litt av hvert...

– Som du skjønner blir det litt av hvert mellom permene. Alt fra gamle Compagniet, til taxi- og bussmiljøet, fra Elsa Ovesen og hennes reiseselskap Casa Elsa og fra byens seilervenner hvor min gamle redaktør, avdøde Ivan Kristoffersen, er hovedpersonen.

– Med andre ord: Det blir litt av hvert – alt sett med et humoristisk blikk, sier Smistad.

Ny illustratør

I de ni første heftene om lokale personligheter har 79-åringen brukt ulike illustratører. Denne gang falt valget på Bjørnar Meisler.

– Han har fått manuset og er i full gang med tegningene.

På spørsmål om hvor Smistad henter alle historiene fra, kommer det kjapt:

– Vi lever i en tid da de aller fleste sitter med blikket mot en iPhone. Men inni mellom disse finnes det personer som sier noe – ting jeg snapper opp og går videre med. I årenes løp blir det mange bøker av sånt.

Latter og glede

– Jeg håper at også årets bok vil skape latter og glede – både historiene og tegningene.

Flere kommer fra Hilmar «Polle» Bjørvik som forteller fra sine år i buss- og taxinæringen.

– Ja, «Polle» er et oppkom som det bare er å øse fra. Han kommer du ikke utenom når hendelser fra byhistorien skal beskrives. Det han ikke vet, er ikke verdt å nevne.

– Men dersom du spør meg om dette blir den siste boken, er svarer nei!

– Jeg må ha noe å gjøre. Det å stå opp om morran og vite at tastaturet venter, er en velsignelse.

– Og mens jeg skriver, kan jeg humre for meg selv. For det er vel fortsatt slik at en god latter forlenger livet, sier 79-åringen.