– Hele bygget skriker på mangel av vedlikehold både utvendig og innvendig, sier Trond Mikkelsen, driftsleder i byggforvaltning.

Sprekker: – Dette er et tegn på mangel av vedlikehold. Regnet trekker inn i sprekkene og når det er frost utvider sprekkene seg, sier driftsleder i byggforvaltning, Trond Mikkelsen.

Det velkjente gule bygget har ikke blitt totalrenovert siden slutten av 1970-tallet. I kjelleren er det store fuktskader og mugg. Stiftelsen Tromsø Kunstsenter eier bygningen. De ba nylig kommunen om å overta.

– Vi er i dialog med stiftelsen. Dersom de ønsker å legge ned tar kommunen over ansvaret for bygget, sier kultur- og idrettssjef i kommunen, Lisa Hoen.

LES OGSÅ: Praktbygget råtner på rot - nå ber de kommunen overta det

Tilstandsrapport

Kommunen skal nå utarbeide en tilstandsrapport for bygget. Forrige tilstandsrapport ble utarbeidet av stiftelsen for syv år siden.

– Da kom de fram til at totalrenoveringen ville kostet 10 millioner kroner, sier Hoen.

Nytt innhold: Kommunen så også på mulighetene for nytt innhold i de to byggene under befaringen. Fra venstre: Kristin Røymo og Leif Magne Tangen.

Vil iverksette strakstiltak

Det kan ta ett år før kommunen eventuelt overtar byggene i Muségata 2 og 4, men det er aktuelt å iverksette strakstiltak allerede nå.

DAM: Denne dammen er restene av et kunstverk fra 2015 der en avfuktningsmaskin ble brukt til å samle fuktigheten i kjelleren til en sølepytt. Fra venstre: Lisa Hoen, Leif Magne Tangen og Trond Mikkelsen.

– Tilstanden i kjelleren er kritisk. Det er for fuktig der og dette ser ut til å spre seg. Vi må vurdere drenering allerede dette sommerhalvåret, sier Hoen.

– Det er alvorlig. I kjelleren har vann samlet seg i en dam midt på gulvet, sier Kristin Røymo.

LES OGSÅ: Varsler «høyst ustabil fremtid» på tross av overskudd (for abonnenter)

For å iverksette disse strakstiltakene må stiftelsen søke midler av kommunen.

Mugg: Det er fuktskader i kjelleren og mugg i taket.

– Ballen har begynt å rulle

Intendant i Tromsø Kunstforening, Leif Magne Tangen, er positiv til en eventuell overdragelse.

– Det er en positiv utvikling som skjer nå. Ballen har begynt å rulle. Jeg tror alle innbyggerne i Tromsø er interessert i å bevare byggene, sier han.

LES OGSÅ: Ber kommunen overta praktbygg (for abonnenter)

Ser på nye bruksmuligheter

I tillegg til å se på tilstanden til byggene har kommunen også sett på hva byggene kan brukes til.

– Vi ser på muligheten til å endre bygget og øke bruksverdien, sier Røymo.

– Byggene skal drives nært opp mot formålet, som er kunst. Vi ser litt på ulike typer innhold for kreative næringer. Kanskje kan det bli atelierer og kunstnerresidens her. Det er også mulig kunstakademiet har noen behov, sier Hoen.