Hanne M. Bergland er fylkesleder i sykepleierforening i Troms som er ansvarlig for debatten.

– Det er en sykepleiemangel i Troms fylke. Det er bekymringsfullt og vi mener politikerne må ta tak i det. Det er flere måter å gjøre det på, og en av de viktigste er å se på lønn. I alle andre yrker bruker man lønn som et rekrutteringsverktøy, hvorfor kan man ikke bruke det også for sykepleiere, sier hun.

Intim debatt

Mens Frp og Sp meldte avbud i siste liten, møtte Erlend Svardal Bøe (H), Randi Lillegård (Ap) og stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

– Vi vet det er sykepleiermangel i Norge. Derfor vil vi gjennomføre et likelønnsløfte, for å øke lønnen til sykepleiere slik at lønnen blir mer lik den er i mannsdominerte yrker. Sykepleierne er ryggraden i helsetjenestene og holder hjulene i gang, i hvert fall i kommunene, sier Fylkesnes.

Bøe prøvde seg på sin side med en sjarmeringsmanøvre:

– Jeg er litt småsyk, så jeg forventer masse omsorg og kjærlighet fra dere sykepleiere, sier han før han begynner på de politisk poengene:

– Fortsetter vi som i dag, må 1/3 i 2030 utdanne seg som helsepersonell, for å dekke opp bemanningsbehovene. Det går ikke, da må vi tenke nytt og se om det er andre måter å løse ting på. Samtidig så må vi se på samarbeid med private aktører som gjør mye positivt, og ikke nekte dem å bidra, slik Tromsø kommune nå har gjort.

LES OGSÅ: Dette er unikt med sykepleierstudentene ved UiT

Heltid

Bøe mener også det må bli flere heltidsstillinger.

– Høy deltid gjør yrket mindre attraktivt, derfor må vi bidra til å skape en heltidskultur slik at fremtidens arbeidstakere vil bli sykepleiere, sier han.

Lillegård formante om en fortsatt sterk stat.

–Vi vil fortsette å styrke velferdsstaten, og vil prioritere mer penger til helse og sykehus istedenfor skattelette til de rikeste. Derfor er helse en av Arbeiderpartiets fire hovedsaker.

En av sykepleierne i salen mente at det er for lite bevilgninger til sykehusene i landet. Det er Fylkesnes enig i, med et forbehold.

– Sykehusøkonomien er kronisk underfinansiert i Norge. Det skaper et trykkokeri som legger press på hele alle deler av organisasjonen i sykehuset. Derfor har SV foreslått 1 milliard mer til styrking av sykehusøkonomien i vårt alternative statsbudsjett. Det hadde vært en enkel oppgave å bruke alle pengene i Norge på sykehus, men man må sette en strek en plass, og ikke la enkelthistorier bli utslagsgivende for beslutninger som påvirker hele sykehusøkonomien.