– Det er klart det blir vemodig å gå av etter 12 år. Det har vært hektiske hverdager, og det har ikke gått inn over meg hvor mange oppgaver jeg egentlig har holdt på med i denne perioden, forteller Winther.

Jobben som direktør i Norsk Polarinstitutt har vært krevende.

– Jeg har vel hatt opp mot 100 reisedager i året. Nå kan jeg få mer tid hjemme.

Blir i polarinstituttet

Jan-Gunnar Winther ble først ansatt i Norsk Polarinstitutt i 1994 som arktisk forsker. I 2005 tok han over som direktør. I 2017 er han nødt til å tre av som direktør siden etatsledere ikke kan sitte lengre enn 12 år.

Det betyr for øvrig ikke at Winther går ut av Polarinstituttslokalene for siste gang.

– I første omgang vil jeg gå inn i en retrettstilling hvor den nye direktøren vil disponere meg. Samtidig så har jeg en del engasjementer rettet mot Kina og Sveits, så det er masse å ta tak i.

– Men jeg er også åpen for nye utfordringer innenfor hav og internasjonal politikk.

– Som å hoppe etter Wirkola

Ole Arve Misund er mannen som tar over direktørstillingen etter Winther.

LES OGSÅ: Polarinstituttets nye sjef slapp å søke på jobben

NY DIREKTØR: Ole Arve Misund. Foto: Jørn Myreng

– Jeg gleder meg veldig. Det er en stor oppgave å ta over som direktør, sier Misund.

– Hvordan blir det å ta over for Winther?

– Det blir litt som å hoppe etter Wirkola. Winther har vært en markant leder, faktisk en av de mest ledende personene innenfor institusjonell sektor i Norge. Han har vært med på å sette Arktis på kartet og lage et godt kunnskapsmiljø i Tromsø.

Winther selv mener Misund er en god arvtaker.

– Enhver leder har sin egen stil. Misund har en tung og relevant bakgrunn innenfor havforskning, så han er en sterk mann til stillingen, sier Winther.

– Det blir krevende, men jeg ønsker å bidra til at organisasjonen styrker sitt renommé. Nå kommer vi også til å få forskningsskipet «Kronprins Haakon» på havet. Det blir det første forskningsskipet vi har siden «Maud» (sjøsatt i 1917, journ.anm.), forteller Misund.

LES OGSÅ: Legger ut historiske kart på nett

Utviklet klimapolitikken

Winther synes det er vanskelig å trekke fram sitt beste minne som direktør.

– Hvis jeg skal trekke fram noe, så tror jeg det blir utviklingen av klimapolitikken. I starten så var klima forbundet med nerdeprat, mens nå ligger klima på toppen av blokka til alle verdensledere. Det viser at det vi jobber med er viktig også internasjonalt, sier Winther.