– Det største problemet er når måkeungene havner på bakkenivå. Når folk kommer i nærheten oppfatter foreldrene at måkeungene er i livsfare, sier generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening, Kjetil Aadne Solbakken.

– Vi har skapt gode hekkeplasser

Måkebestanden går ned langs kysten, noe som kanskje ikke er så lett å merke midt i Tromsø sentrum. Fiskemåke, som lever i Tromsø, er merket som «nært truet» på rødlista.

– I tettbygde strøk er det mest vanlig med fiskemåker. Disse hekker gjerne bynært fordi vi har skapt gode hekkeplasser. På tak får de vanligvis være i fred med egg og unger, det er mer forstyrrelser på holmer og skjær, sier Solbakken.

FORSTÅELSE: Generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening, Kjetil Aadne Solbakken, ber folk om å vise forståelse for at måkene er redd for ungene sine.

Ufarlig, men ubehagelig

Ifølge Solbakken er ikke måkene farlige, selv om det kan være ubehagelig.

– Det er skinnangrep der måkene prøver å trekke oppmerksomheten mot seg selv. De vil fly over deg og stupe ned, også kan de bæsje. Selv om det er ubehagelig må man forsøke å forstå situasjonen til måkene, sier han.

– Fungerer hver gang

Anna Nordahl Carlsen og Kristine Holme Jensen har begge hatt utrivelige møter med måker.

– Måker har stupt ned og kommet veldig nær. Jeg pleier å gå unna, sier Jensen.

Carlsen har løsningen for å unngå måkeangrep.

– Jeg har blitt angrepet av måker, men da holder jeg bare opp hånden i et peace-tegn over hodet. Det fungerer hver gang, sier hun.

PEACE: Anna Nordahl Carlsen (til venstre) lærer Kristine Holme Jensen hvordan man unngår måkeangrep: peace-tegn. – Det fungerer hver gang, sier Carlsen.

Hold blikkontakt

Også Norsk Ornitologisk Forening har noen tips til hvordan man kan unngå måkeangrep.

– Hvis du ser måkeunger bør du trekke deg unna der dem er. Det kan hjelpe å holde blikkontakt med måkene. Da er de oppmerksomme på at du følger med og blir mindre modige. Står du midt oppi det er det beste rådet å strekke en hånd i været. Da stuper de ikke helt ned på deg, men runder av over hånda di. Det fungerer, sier Solbakken.

Snart over

For dem som har sett seg lei på aggressive måkeforeldre har Solbakken en trøst:

– Det tar en måneds tid fra måkeungene blir klekt til de er flygedyktige. Men om noen uker er det over.

MAT: – Jeg tror måkene er mer begeistra for mat enn ungene sine her i byen. De er bestandig her og det er mye bråk nå, sier Anne Thoresen. Foto: Jenny Ovlien Frisholm