I 2016 kom det en ny brannforskrift som åpnet for alternativt forebyggende arbeid i brannvesenet. I kjølvannet av dette, tok Tromsø brann og redning for seg målgrupper som de mente tidligere ikke hadde fått nok ressurser. De så blant annet behov for forebyggende brannvern ved landbruksbygg i Tromsø, Karlsøy, Balsfjord og Storfjord.

– Det begynte som et lite prosjekt. Vi skulle bare besøke tre gårder, sier Jonny Jørstad, som sammen med Lise Giswold har ledet prosjektet i brannvesenet.

– Vi tok kontakt med Mattilsynet for å høre hvordan de jobbet ut mot landbruket. De ble veldig interessert og ønsket et samarbeid. Det som begynte som et lite prosjekt, som skulle bunne ut i noe informasjonsarbeid, ble plutselig mye større, sier Giswold.

Med seg på laget fikk de også Fylkesmannen, etter å ha opptrådt på et seminar i regi av Norges Bondelag.

– Lærerikt

Samarbeidet går ut på å dele informasjon om forebyggende brannvern, og de har sammen vært på flere befaringer i Troms. Brannvesenet bidrar blant annet med sin kunnskap om brannvern og forebygging, mens Mattilsynet blant annet bidrar med informasjon om hvordan dyr reagerer i gitte situasjoner.

– Det har vært utrolig lærerikt. Det er helt annerledes å jobbe med dyr, sier Giswold.

Store konsekvenser ved brann

– Når det først skjer en brann i landbruksbygg, så får det ofte veldig store konsekvenser. Det er mange dyr som lider og det får ofte stor betydning for dem som driver landbruket. Vi så at vi i vår region ikke hadde vært flinke nok til forebygging opp mot denne problemstillingen og målgruppen, sier sjef for forebyggende avdeling, Jonny Magne Nilsen.

Nilsen forklarer at de tidligere har hatt oversikt over de største stallene i Troms, som for eksempel Tromsø rideskole. Brannvesenet har hatt kontakt med dem og gjennomført tilsyn.

– Men de største landbrukene rundt omkring i Troms har vi ikke vært mye innom tidligere. Vi har ikke hatt mye kunnskap omkring hva som er på plass av organisatoriske tiltak, tekniske tiltak og hvordan de tenker rundt holdningsskapende arbeid knyttet til forebygging av brann, sier Nilsen.

– God motivator

Alle tre roser bøndene som har tatt dem godt imot.

– Vi har blitt møtt med en veldig positiv vilje av bøndene. De er jo den viktigste målgruppen i dette samarbeidet. Det er en god motivator, sier Nilsen.

Unikt

Prosjektet ble denne måneden omtalt i fylkesnytt, publisert på regjeringen.no. Assisterende landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Troms, Marianne Vileid Uleberg, opplyser at prosjektet er unikt.

– Slik vi kjenner til, så har ikke disse etatene funnet hverandre på denne måten tidligere i Norge. Men vi ser at veldig mange er interessert i det, spesielt fra næringen selv, sier Uleberg.

– Vi hadde et ønske om at kunnskapen ikke bare skulle komme gårdsbruk som Tromsø brann og redning har ansvar for til gode, men hele fylket. Derfor ble vi også med på laget, sier hun.

Harald Os, spesialinspektør og veterinær hos Mattilsynet, er godt fornøyd med samarbeidet.

– Vi har mye kunnskap om konstruksjonen på de forskjellige fjøsene – om det for eksempel er stål- eller trekonstruksjon. Der har brannvesenet noe å lære fra oss. Samtidig kommer brannvesenet med innspill til for eksempel plassering av brannvarslingsanleggene. Det er et godt og viktig samarbeid, sier Os.