iTromsø har tidligere skrevet at kommunen går inn for å fjerne det miljøskadelige gummigranulatet som brukes på mange av byens kunstgressbaner. Saken skal opp i kommunestyret denne uken.

Kommunen har kartlagt hvor de ulike banene som bruker miljøskadelig gummigranulat befinner seg. I kartleggingen har de avdekket at det er 11 store kunstgressbaner og 5 haller hvor det brukes ulike typer gummigranulat.

Kommunen har tatt en ringerunde til fotballagene som har driftsansvar for de store kunstgressbanene.

Dette er banene som kommunen har kartlagt:

• TUILs kunstgressbane - bruker det miljøskadelige gummigranulatet SBR

• TILs kunstgressbaner ved Alfheim stadion og Bjerkakerbanen - bruker gummigranulatet TPE, som er fritt for uønskede stoffer

• Krokelvdalens kunstgressbane

• Skarpmarka

• Fløyas kunstgressbane - bruker produsert granat som ikke er miljøskadelig

• Ulfstinds fotballbane

• Blåmanns fotballbane

• I tillegg til de store kunstgressbanene finnes det 54 løkkebaner eller ballbinger og omtrent halvparten av dem har kunstgress med gummigranulat. Disse har ikke kommunen listet opp i sin oversikt.

Det finnes ulike typer gummigranulat. Noen typer er mer miljøvennlige enn andre. Verstingen er typen SBR, som er gummigranulat laget av oppmalte bildekk.

Om forslaget blir vedtatt i kommunestyret skal kommunen fase ut bruken av gummigranulat som er lagd av oppmalte bildekk og gå over til å bruke et mer miljøvennlig granulat på kunstgressbanene.

Alle lag som skal bygge nye baner eller skifte ut gammelt kunstgress vil bli pålagt å gjøre det samme.

Problemet med gummigranulat er at det er en av de store kildene til forurensing av miljøet. Det gjelder både på land og det fører til mye mikroplast i havet.

LES OGSÅ: Miljødirektoratet vil vurdere forbud mot mikroplast på kunstgressbaner

Det er lav helserisiko for spillere på kunstgress med gummigranulat. Ifølge en analyse av SINTEF Byggforsk gjort i 2005, er det liten fare for helseskade, men det ble funnet at flyktige organiske forbindelser som slippes ut av gummigranulatet i innendørs haller kan irritere øyne og hud. I kartleggingen fra kommunen påpeker de at det fortsatt er kunnskapshull på dette området.