Det besluttet et enstemmig formannskap tirsdag.

Universitetet i Tromsø (UiT) har bedt vertskapskommunene for de fire campusene – Tromsø, Narvik, Alta og Harstad – om innspill på hvordan universitetet skal organisere sin fremtidige fakultetsstruktur.

Færre fakulteter ved UiT

Som iTromsø tidligere har skrevet så foreslår en ekspertgruppe å kutte i antall fakulteter fra dagens åtte til fire – og at man skal samle samtlige ledelsesfunksjoner til Tromsø. Et mindretall i gruppa ville beholde flere fakulteter – og sågar ha syv fakulteter.

I tirsdagens formannskapsmøte vedtok Tromsø-politikerne enstemmig at man vil støtte den delen av mindretallet som fortsatt ønsker et ingeniørvitenskapelig og teknisk fakultet ved den gamle Høgskolen i Narvik.

Vil ikke bryte avtale

– Jeg mener det er for tidlig å gå vekk fra den avtalen som ble gjort i forbindelse med fusjonen med UiT for to år siden, sier varaordfører Jarle Aarbakke.

I fusjonsavtalen ble det slått fast at Narvik skulle få fortsette å være hovedsete – både faglig og administrativt – for ingeniørutdanningene i Nord-Norge.

– De har vært – og er – et tyngdepunkt for all slik utdanning i nord – og de har også et spesielt ansvar for russiske studenter, sier Aarbakke.

Kan ikke sammenlignes

Ifølge Aarbakke er Narviks stilling spesiell i UiT-universet.

– 80 prosent av studentene er knyttet til ingeniørvitenskap og teknologi, man kan ikke sammenlignes med eksempelvis Harstad som har en helt annen sammensetning av studiene, sier Aarbakke.

Venstres Jonas Stein var i utgangspunktet skeptisk til at kommunen skulle uttale seg om UiT-organiseringen.

– Det er egentlig en intern greie for administrering, og noe som ikke er naturlig at kommunen har noen formeninger om, sier han.

– Jåleri

Han stilte seg likevel bak forslaget om å støtte et Narvik-fakultet – og passet samtidig på å gi et stikk til enkelte miljøer på universitetet.

– Det er enkelte fakulteter som hevder at all faglighet forsvinner dersom de ikke får fortsette som egne fakulteter, noe som jeg mener er jålerier, sier han.

Glad for støtten

Det har kommet store protester fra blant andre juridisk og kunstfaglig fakultet mot planene på å innlemme dem i andre og større enheter.

– Jeg vil bare vise til at flere av UiTs mest populære og beste utdanninger gis i enheter som ikke er egne fakulteter, sier Stein.

Bjørn Solvang, dekan ved IVT-fakultetet i Narvik er svært godt fornøyd med støtten fra Tromsø-politikerne.

– Narvik veldig viktig for UiT

– Det er et veldig positivt vedtak som politikerne i Tromsø har fattet, sier han.

Ifølge Solvang er det viktig for universitetet å synliggjøre Narvik og fakultetets unike rolle.

– Vi har utdannet ingeniører i 60 år og har en klar og tydelig oppgave med å utdanne ingeniører til hele landsdelen, sier Solvang.

– Alle utredninger trekker fram den unike kompetansen vi har – og det er noe UiT må slå ring rundt, sier dekanen.