De siste ukene har det stormet rundt klubben. Etter at 106 medlemmer fremmet mistillitsforslag mot det nye styret i klubben i slutten av mai, har konflikten mellom medlemmene og styret tilspisset seg.

Ber medlemmer finne ny klubb

I et notat fra NHO-advokat Juha Seppola, som er offentliggjort av styret på klubbens nettside, beskrives mistillitsforslaget som resultatet av sterk bitterhet og et "privat korstog" mot styret – da som følge av at valgkomiteens forslag til nytt styre ble vraket i begynnelsens av mars.

Seppola mener underskriftskampanjen vitner om mangel på respekt for klubbens vedtekter, samt "de demokratiske prinsipper en slik klubb er avhengig av for å kunne drives til det beste for både ansatte og medlemmer."

"Dersom et medlem er så misfornøyd med TR sitt styre, så må jo det letteste være å melde seg ut og deretter finne en klubb der man føler seg hjemme," heter det i notatet.

– Hårreisende

Styret har utpekt Rune Hansen, mannen som sendte mistillitsforslaget, som talsperson for de 106 medlemmene. Selv vedkjenner han seg ikke tittelen, men går med på å kommentere saken overfor iTromsø.

– Jeg synes dette er hårreisende. At styret og NHO tilsynelatende ber en tredjedel av de stemmeberettigede medlemmene om melde seg ut av klubben dersom de ikke er fornøyde, hører ikke hjemme noen plass, sier han.

NHO-advokat svarer

Selv sier Seppola, som representerer styret, at han fastholder det som fremkommer i notatet, og ikke ønsker å kommentere saken utover det.

– Men du har forståelse for at notatet kan bidra til å øke konfliktnivået, da du omtaler medlemmene som sterkt bitre og oppfordrer dem til å finne seg en annen klubb?

– Jeg kan ikke se at notatet bidrar til å forsterke konflikten, svarer han.

I mistillitsforslaget legges blant annet klubbens økonomi og konflikten mellom styret og daglig leder til grunn for kravet.

300.000 kroner i underskudd

I protokollen fra forrige styremøte i klubben, omtales den økonomiske situasjonen som kritisk. Ved utgangen av 2016 hadde klubben et overskudd på 200.000 kroner. Nå har klubben et underskudd på 300.000 kroner.

Om økonomien, har styreleder Rune Kufaas tidligere sagt at det faller på sin egen urimelighet å hevde at det nye styret, som kun har virket et par måneder, er ansvarlig for den økonomiske situasjonen.

Kufaas viste blant annet til at klubben har utestående fordringer på en halv millioner kroner fra kunder og medlemmer.

Publiserte lister

Onsdag i forrige uke publiserte styret i klubben listen med medlemmer som krever ekstraordinært årsmøte. Listen ble senere fjernet fra klubbens nettsider.

Flere medlemmer på listen mener offentliggjøringen bryter med praksisen innen idretten. I klubbens eget lovverk legges det blant annet opp til hemmelige valg på årsmøtet, samt at lovnormen for idretten i Norge tilsier at kun nødvendige saksdokumenter skal legges fram forut for behandling.

– Det er direkte udemokratisk å publisere listen på den måten. Det er mange som føler seg ukomfortabel med det som har skjedd, sier Hansen.

– Men er ikke åpenhet også et viktig demokratisk prinsipp? Er det slik å forstå at flere av dem som har skrevet under, ikke står for det?

– Det er klart at jeg og de andre står for kravet. Og det er klart at åpenhet er viktig, men samtidig blir det svært problematisk da flere av de stemmeberettigede som har skrevet under er under 18 år, svarer Hansen.

"En del av kravet"

På klubbens nettsider skriver styret at de tar utgangspunkt i at oversikten de har mottatt over dem som har fremmet kravet, følger som en del av selve kravet.

"Styret har uansett, på grunn av støy omkring saken, i dag valgt å fjerne lenken til listen fra klubbens nettsider. Mistillitsforslaget, med kravet i sin helhet, inkludert listen over fremsettere av kravet, finnes hos klubbens administrasjon og kan hentes der i kontortiden," skriver de videre.

I protokollen fra forrige styremøte, ber styret avslutningsvis om at det tas ekstra hensyn for å skjerme klubbens barn og unge fra pågående konflikt, og at voksne medlemmer setter klubbens omdømme foran personlige interesser.

"Samtlige i styret uttrykker stor beklagelse for at de voksne ikke klarer å samle seg om

klubbens felles mål som skal være idretten, sporten og barn/unge," skrives det.

iTromsø har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med styreleder Rune Kufaas uten hell.

Torsdag opplyste han at han var opptatt med MSM og derfor ikke hadde tid til å kommentere saken før helgen. Mandag svarer han verken på telefon eller SMS

. Nestleder i styret, Veronica Wik, ønsker ikke å kommentere saken. Hun henviser til de uttalelser styret har kommet med i egne kanaler.