Man trenger ikke gå lenge på en gravlund for å oppdage at vinterens herjinger har satt sine spor.

Gravstøtter heller enten forover eller bakover i alle mulige vinkler, og i verste fall har grunnen gitt etter og både sokkel og støtte har falt i bakken.

Mulig å gjøre selv

FORT GJORT: Mens Bjørn-Tore Albrigtsen holder støtten, bruker Pål Thomas Berg en spade for å ordne jorda under gravstøtten. Det tok dem under tre minutter å rette opp støtten.

Dette merkes ikke minst på alle telefoner og henvendelser som gravlundskontoret i Tromsø kirkelige fellesråd mottar.

– Her om dagen kom det 45 telefoner i løpet av én time som gjaldt vårvedlikehold, sier kirkeverge Nils Opsahl.

RETTER OPP: Her vipper fagarbeider Bjørn-Tore Albrigtsen gravstøtten litt tilbake mens han tramper på jorda i forkant.

Tele og dårlige grunnforhold på mange gravlunder gjør det utfordrende å holde gravstøttene i rett vinkel. Nå tar kirkevergen til orde for at pårørende flest kan rette opp skjeve gravstøtter.

– Det er fort gjort og ofte kan man gjøre det på egen hånd. I de tilfeller hvor gravsteinen er veltet, bør det være to personer, men vi anbefaler ikke å rette opp store og tunge gravstøtter.

Ikke helt risikofritt

RENGJØR: Med en tommestokk fjerner Bjørn-Tore Albrigtsen jord og annet rask mellom sokkel og støtte, før han setter den på plass.

For å vise hvor raskt og enkelt det kan gjøres, tar Opsahl tak øverst i en skjev gravstøtte, vipper den bakover mens han holder, og tramper med den ene foten i jorda ved sokkelen. Når han vipper støtten tilbake, står den beint.

– Noen ganger er det lite som skal til, men når støtten har velta vil vi ikke at folk skal begynne å løfte den opp igjen, det kan være forbundet med en viss risiko.

ENKELT: Kirkeverge Nils Opsahl demonstrerer hvor enkelt det er å rette opp en gravstøtte som har blitt skjev på grunn av bevegelser i grunnen. Gravlundssjefen overvåker arbeidet.

I de tilfeller gravstøtten ligger på bakken må det to personer og en spade til for å få den på plass igjen.

Fagarbeider Bjørn-Tore Albrigtsen og krematorie- og gravlundssjef Pål Thomas Berg viser hvordan det kan gjøres på under tre minutter på en grav som lå helt veltet på Tromsø gravlund.

– VOILA: På et øyeblikk var den skjeve gravstøtten blitt rett igjen, konstaterer Pål Thomas Berg (til venstre) og Nils Opsahl.

– Folk er engstelige for å lee på gravsteinen fordi de merker at den beveger seg. Siden 1987 er alle gravsteiner blitt boltet til sokkelen. Fordi det er rom rundt boltene, er det mulig å rugge på gravstøtten.

Egeninnsats

GRAVLUNDSARBEID: Sen vår og plutselig sommer fører til at vedlikeholdet av byens gravlunder begynner å komme i gang. De første sommervikarene er allerede på plass.

De tjukke, rustfrie stålpinnene skal sørge for at dersom støtten velter, følger sokkelen med.

Ifølge Albrigtsen retter gravlundskontoret opp gravstøtter som står skjevt eller har falt over ende.

LEGATBEPLANTNING: Tromsø kirkelige fellesråd ved gravlundskontoret tilbyr mot betaling å stelle gravene på gravlundene hver sommer. Da besørger de også for beplantning i egen kasse med drenering, inkludert luking og stell. Ifølge kirkeverge Nils Opsahl dreier det seg om rundt 600 beplantninger i året.

– Dersom vi har tid, tar vi det med en gang. Ved større oppdrag hvor vi må bruke maskin, ber vi folk skrive til oss, sier han.

Kirkevergen er heller ikke fremmed for litt egeninnsats dersom jorda over grava har falt sammen.

– Dersom graven har falt litt sammen, er det veldig enkelt å legge på litt jord selv, eller ta av torven, legge den til side og legge litt jord under, sier Opsahl.

TELEFONSTORM: I disse dager opplever Tromsø kirkelige fellesråd til tider telefonstorm i forbindelse med stell av gravsteder på byens 22 gravlunder, kan kirkeverge Nils Opsahl bekrefte.