Under mandagens gruppemøte i Tromsø Ap ble det klart at partiet – betinget – sier ja til den mye omdiskuterte sentrumsblokka JM Hansen Eiendom ønsker å bygge i Vestregata 20–22.

– Under gruppebehandlingen ble vi enige om at vi skal gå for prosjektet. Vi stiller imidlertid to krav til bygget, sier gruppeleder for Ap og komitéleder for byutvikling, Brage Larsen Sollund.

Stiller krav til utbygger

Ifølge Sollund må alt av tekniske installasjoner, slik som heishus og ventilasjonssystemer, samles inne i bygningen, samt at utbygger må sørge for oppvarming av trappen opp til Kongsbakken på vinterstid.

Tidligere har Rødts formannskapsmedlem Jens Ingvald Olsen påpekt at bygget blir omtrent fem meter høyere enn Sentrum Terasse dersom heishus og ventilasjonssystem legges på toppen av bygget.

– Vi har veid fordelene og ulempene med bygget opp mot hverandre, og kommet fram til at prosjektet gir byen mer enn det tar. Tromsø trenger boliger og at det bygges, sier Sollund, og fortsetter:

– Dette er en sak som vekker mye engasjement, og som viser at mange bryr seg om byen og parken. Dersom utbygger skal få lov til å bygge så høyt på den tomta, må de gi noe mer tilbake til byen. Med våre krav, samt utbyggers planer for oppgradering av lekearealet, mener vi at de gjør det.

– Nødt til å bli fint

"Det planlegges for et stort og høyt bygg på en svært sentral tomt. Det nye bygget vil bli svært synlig og få stor påvirkning på omgivelsene, både fjernt og nært. Utsikt vil gå tapt og solinnslippet i Kongeparken vil reduseres. Prosjektet er ikke tilpasset den omkringliggende bebyggelsen, og det må derfor stilles krav til visuelle kvaliteter i prosjektet," heter det i administrasjonens innstilling til kommunestyret. Likevel anbefaler administrasjon at politikerne godkjenner planen.

– Vi må være ærlig om at dette får konsekvenser, men samtidig at det vil få positive ringvirkninger for byen. Det er imidlertid viktig at utbygger tar hensyn til området rundt. Det er nødt å bli et fint bygg som passer inn med omgivelsene, sier Sollund.

Les også: Reagerer på høyden i dette sentrumsprosjektet

Ligger an til flertall

Med Aps ja til prosjektet, ligger alt til rette for at detaljreguleringsplanen vedtas med flertall i kommunestyret. Så langt ser det ut til at 24 av kommunestyrets 43 medlemmer vil stemme for byggeplanene, med 13 stemmer fra Ap, fire fra Høyre, fire fra Frp, en fra SV og to fra Venstre.

iTromsø har vært i kontakt med representanter for SV, Frp, Høyre og Sp. Sammen med Ap, vil alle Frps medlemmer stemme for planen, mens meningene er delte i de andre partiene.

– Vi har to representanter som står på hver sin side i saken og to som er usikre, sier Pål Julius Skogholt (SV).

Også Høyres gruppeleder, Erlend Svardal Bøe, meddeler at kommunestyregruppen deres strides om byggeplanene.

– Vi er delt på midten, med fire for og fire mot. Det blir nok flertall for prosjektet, som etter min mening er bra. Det er et prosjekt som tilfører byen masse godt. Vi er nødt å ta inn over oss at vi bor i en by på ei øy med begrenset plass. Da må vi bygge høyt og tett, sier Bøe, og fortsetter:

– Det er min personlige mening. Jeg har respekt for at det er andre syn, og det må det være takhøyde for i gruppen.

Sps Marlene Braathen opplyser at hun er svært usikker på hva hun vil stemme, til tross for at partiet stemte for planene i byutviklingskomiteen.

- Jeg kommer til å følge debatten tett før jeg bestemmer meg i morgen, sier hun.