– Det er helt klart et brudd på kommunens etiske retningslinjer, og det er ekstra alvorlig at det handler om toppledere i kommunen, sier Høyres Rolleiv Lind.

Lind leder kommunens kontrollutvalg – som har gransket saken.

– De forklaringene – og bortforklaringene – vi har fått fra de ansvarlige lederne har ikke vært spesielt troverdige, sier han.

Andre politikere var også krass i sin kritikk.

– Nå får vi nok en sak fra Brann og Redning der man ser at det er tydelige strukturelle problemer. Det tyder på en ukultur som ikke er akseptabel, tordnet Høyres Erlend Svardal Bøe.

Som iTromsø har skrevet om tidligere, ble det avslørt at brannsjef Øystein Solstad lot ansatte i Brann og Redning skifte skorstein på hans private hytte i såkalt utdanningsøyemed.

«Dårlig dømmekraft»

I etterkant har både brannsjefen – og avdelingsdirektør Øysten Nermo som godkjente bruken av ansatte – tatt selvkritikk for saken og lagt seg langflate.

Erlend Svardal Bøe lar seg imidlertid ikke mildne i sin kritikk av den grunn. Han mener at det er vist særdeles dårlig dømmekraft fra ledelsen i Brann og Redning – i tillegg til enkelte ledere i kommuneadministrasjonen – når det i det hele tatt har oppstått en slik situasjon.

Får reaksjoner fra publikum

– Når jeg er ute blant publikum, blir jeg møtt med kraftige reaksjoner. Jeg håper at administrasjonssjefen klarer å rydde opp i ukulturen, sier Bøe.

Fremskrittspartiets Jan Blomseth går enda lenger i sine karakteristikker av lederne i Brann og Redning og i toppadministrasjonen.

– Jeg mener at de mangler dømmekraft, de mangler moral og sunn fornuft, dundret han.

Truet med å lukke møtet

Kritikken ble etter hvert så ramm at ordfører Kristin Røymo ba ham om å roe seg.

– Nå er beskrivelsene av enkeltpersoner så alvorlige at jeg må vurdere å lukke møtet, sa hun – og oppfordret Blomseth til å moderere seg.

Arbeiderpartiets Jarle Heitmann mener at etterdønningene av skorstein-saken viser en annen ukultur som må lukes vekk.

Innskjerpede rutiner

– Det er viktig at vi har en ordning der man ikke peker nedover når det skal fordeles ansvar. Det er én som har ansvaret – og da er et uheldig at vi har øverste ledere som peker nedover, sier han.

Kommunestyret vedtok å fremme kraftig korreks mot de ansvarlige i kommunen, og påla også administrasjonssjefen å lage nye retningslinjer for slike saker i fremtiden.

I tillegg fremmet Jan Blomseth et tilleggsforslag for hvordan økonomien i slike saker skal håndteres fremover.

– Jeg foreslår at kommunen skal hente inn markedspris på slike jobber, og sende faktura til dem som får dem utført, slik at det blir en reell prissetting og ikke blir «rabatt», sier han.

Blomseths forslag ble enstemmig vedtatt.