Torsdag skrev iTromsø om at Hurtigruten vil bygge egen havn i Eidkjosen etter å ha vært i konflikt med Tromsø Havn.

– Vi har funnet en løsning som vi mener er veldig bra for Hurtigruten og ikke minst for Kvaløya. Samtidig vil jeg ikke legge skjul på at vi helst ville ønsket å være i sentrum, forteller Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten.

– Trist

Hurtigruten har vært i en konflikt med Tromsø kommune i en lengre periode. Nå vil de satse selv.

– Vi har prøvd å få kommunen på banen i snart fire år og de har bare gitt oss tomme løfter tilbake. Da er vi nødt til å finne en løsning der vi sikrer veksten. Ikke bare har vi 700 anløp, men vi ønsker å ha Tromsø som kjernepunktet for explorer- cruisevirksomheten.

Konsernsjefen uttrykker at den eneste taperen ved at de blir nødt til å flytte vekk fra Prostneset er regionen.

– Jeg tror det er mest trist for regionen at politikerne ikke ser potensialet. Alt ligger til rette her, og det kan gi en haug med muligheter i årene som kommer. Vi i bransjen må bare skape reiselivsnæringen selv, men det er klart at ingenting hadde vært mer kraftfullt enn om private aktører og kommunen hadde gått sammen.

Kritikk mot politikerne

Skjeldam var krass i kritikken mot politikerne i Tromsø kommune under et intervju med NRK.

– Det er Tromsø kommune sitt manglende lederskap og manglende vilje til å gjennomføre, som fører oss bort fra sentrum, sa han til statskanalen.

– Kunne kommunen ha gjort noe annerledes i denne saken?

– For all del. Når vi har 700 anløp i året og ønsker å investere i regionen så må de ta oss på alvor i stedet for å komme med tomme ord. Nå har jeg hørt at ordføreren ønsker en dialog med oss, så vi får se hva som skjer, sier Skjeldam til iTromsø.

Kristin Røymo (Ap), ordfører i Tromsø kommune er overrasket i Skjeldams kritikk.

– Vi har vært i flere møter med dem og diskutert reiselivsvisjonene, og jeg har ikke merket noen forskjell på deres og våre visjoner. Ingenting gleder meg mer enn at Hurtigruten bruker sin posisjon med å få turister til Tromsø. De er kjempegode på turisme.

Døren er ikke lukket

Røymo ønsker å forhandle med Hurtigruten slik at de kan fortsette å være på Prostneset.

– Vi får se hva kommunen sier og gjør. Ingenting er utelukket, men vi mener vi nå har funnet en god løsning både for oss, kundene våre og regionen, sier Skjeldam.