86-åringen har benyttet Privat Omsorg Nord i ett år, og er veldig fornøyd med all hjelpen han har fått fra selskapet. Kommunestyret vedtok nylig at denne ordningen skal fjernes. Privat Omsorg Nords bidrag ble ifølge Johansen fremstilt som en byrde.

– Det SVs Gunhild Johansen sa om Privat Omsorg Nord på kommunestyremøtet er ren løgn. Det er en fantastisk ordning som nå legges ned. Dette taper de valget på, det er klinkende klart, tordner han.

Statsråd på besøk

Johansen har skrevet flere leserinnlegg om saken. Engasjementet hans ble plukket opp av kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

– Denne avgjørelsen er rent ideologisk. Sånn jeg ser det er det ingen ulemper ved Privat Omsorg Nord, tvert imot, sier Sanner.

Noe av det som plaget Johansen mest var at grunnlegger Trude Wester kun ble fremstilt som en velferdsprofitør.

– En velferdsprofitør ville aldri drevet selskapet sitt så bra som det Trude gjør. Jeg har aldri vært borti ansatte som er så fornøyd med ledelsen sin, forteller Johansen.

– Bare løgn

Under kommunestyremøtet der saken ble vedtatt var 86-åringen selv til stede.

– Mange av argumentene Gunhild Johansen presenterte under møtet var bare løgn. Blant annet påsto Johansen at Privat Omsorg bare sto for 100 timer hjemmepleie i uka, altså én prosent av kommunens totale timebruk. I virkeligheten står Privat Omsorg for 600 timer i uka. Og dette er bare ett av eksemplene, sier en oppgitt Johansen.

UENIG: Gunhild Johansen (SV) er uenig i kritikken hun får og mener kommunen vil kunne levere bra nok omsorgstjenester uten Privat Omsorg Nord.

Gunhild Johansen selv sier at de tallene hun presenterte under kommunestyremøtet er de som står i saksfremlegget fra kommunen.

– Det man må huske på er at Privat Omsorg leverer timer som ikke handler om fritt brukervalg. Store deler av timene de leverer er vikartjenester. Når det kommer til fritt brukervalg leverer de én prosent av det totale antallet timer kommunen leverer.

LES OGSÅ: – Vitner om syndikat-virksomhet (for abonnenter)

Fornøyd bruker

Johansen har trengt hjemmepleie etter en håndskade han fikk i fjor. Han har utelukkende positive ting å si om hjelpen han har fått.

– I dag skulle jeg ha noen til å vaske i leiligheta mi her. På grunn av sykdom blant pleierne kom avdelingsansvarlig for sykepleierne hit og vasket i stedet. De har et engasjement og et sykepleierinstinkt som er helt unikt, sier Johansen.

Han synes det er veldig synd at et tilbud han er så fornøyd med nå ikke lenger blir tilgjengelig for alle.

– Nå er det sånn at alle som har et behov for hjelp får det, og det er kommunen som tar regninga. Det som nå skjer er at folk mister valgmuligheten. Det at det bare er de som har råd til privat behandling som får den, det er urettferdig. Privat Omsorg Nord er ikke privatisering. Det er ikke konkurranseutsetning. Det er valgfrihet. Det er denne valgfriheten som nå forsvinner, sier Sanner.

Gunhild Johansen er ikke enig med kommunalministeren.

– Dette handler ikke om valgfrihet i det hele tatt. Den eneste forskjellen er hvor pleieren er ansatt – om det er i Privat Omsorg eller kommunen. Ofte er personen ansatt begge steder. Det er dyrere for oss å bruke Privat Omsorg enn våre egne folk. Vårt mål er at alle skal bli fornøyd med de tjenestene kommunen leverer, sier Gunhild Johansen.

Klart for valg

Johansen sier selv at det han trenger hjelp til hjemme ikke er avhengig av Privat Omsorg Nord, og at dersom han blir nødt kan han finne andre løsninger.

– Det er ikke alle som er så heldig. Jeg kan få hjelp av andre her hjemme, men mange er helt avhengig av den hjelpen de får. Det tror jeg ikke kommunen har kapasitet til. Spesielt ikke når tjenesten går i over 100 millioner kroner i underskudd allerede, sier han.

Vanja Terentieff sitter i kommunestyret for Høyre. Hun mener dette er et tap for omsorgstjenesten.

– Hadde det vært store utfordringer med ordningen, eller at selskapet ikke leverte gode nok tjenester hadde det vært en annen sak. Dette vedtaket er rent ideologisk, og det er 100 prosent sikkert at vi vil endre på dette dersom vi vinner valget i 2019.