iTromsø skrev torsdag om at Hurtigruten har planer om å etablere en egen havn på Eidkjosen, på grunn av for høye leiekostnader på Prostneset. Uoverensstemmelsen mellom Hurtigruten og Tromsø Havn, skal derimot ha vart i flere år.

– Tromsø Havn har hatt en dialog med Hurtigruten over lang tid, der Hurtigruten ønsker mer forutsigbarhet om hvordan prisene skal være, og de er bekymret for at prisene skal bli høyere når den nye havneterminalen står ferdig. Vi har vært tydelige på at de ikke har noe å være bekymret over, og havnedirektøren har vært tydelig på at de vil få den samme prisen som de har i dag. Hurtigruten på sin side ønsker seg billigere kaivederlag og rimeligere leiepriser for å legge til kaia, forklarer Røymo.

Hun er sikker på hvordan hun selv vil utfallet på uoverensstemmelsene skal bli.

– Jeg har lyst til å gi uttrykk for at Hurtigruten skal bli i sentrum. Det er der de hører hjemme. Hurtigruten er ikke hvilket som helst cruiseselskap, men har vært historisk viktig for byen.

– Ikke alt kan være gratis

Ordføreren åpner for forhandlinger slik at Hurtigruten ikke går inn for egen havn i Eidkjosen.

– Vi vil på det sterkeste oppfordre Hurtigruten til å forhandle med oss. Slik som jeg har oppfattet det, så ønsker de å være i sentrum, og jeg mener det bør være grunnlag for å komme fram til en avtale. Samtidig bør de være beredt på at ikke alt kan være gratis.

– Konflikten mellom Hurtigruten og dere har jo vart i flere år. Hvorfor har dere latt det gått til den situasjonen som har oppstått?

– Litt av grunnen er at det foregår en rettssak om dette med Hurtigruten i Bodø. Vi håper å få til en løsning før dommen er endelig, men hvis vi ikke har det, så tror jeg den dommen vil ha en betydning for å få avsluttet uoverensstemmelsene våre. Vi har ingen grunn til å vente på dommen, så vi har muligheter til å komme fram til en løsning allerede nå.

Ifølge Røymo vil ingen tjene på at Hurtigruten flytter til Eidkjosen.

– Det vil være et tap for begge parter.

– Skjer mye i sentrum

Røymo innrømmer at sentrumsutviklingen ikke har vært helt optimal, men at det nå er på bedringens vei, og ønsker også å ha med Hurtigruten på laget.

– Det har lenge vært uro om hva som skjer med Tromsø sentrum. Det har hopet seg opp, men nå skjer det mye i sentrum. Vi får snart opp et kjempebra møtested i havneterminalen hvor vi også synes at Hurtigruten hører hjemme.

– Hva kommer du til å gjøre for at Hurtigruten bli på Prostneset?

– Jeg kommer til å legge min vekt på dem som kan få fram en avtale, sier Røymo og referer til Jarle Heitmann, styreleder i Tromsø Havn, og Halvar Pettersen, direktør i Tromsø Havn.