Det nye Helsehuset i Tromsø skal åpne 1. september. Huset har som oppgave minimere avstanden mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og er Tromsø kommunes svar på samhandlingsreformen. Steinar Pedersen er mannen som skal minimere denne avstanden.

Høyt kvalifisert

Han har tidligere gått i bresjen for å modernisere dagens helsevesen. Først gjennom opparbeidelsen av telemedisin på UNN, og senere som konsulent i sitt eget selskap innenfor samme bransje. Telemedisin er bruk av teknologi til å gjennomføre oppgaver knyttet til medisin på en bedre og lettere måte.

– Det var helt tilfeldig at jeg kom inn på telemedisin. Jeg jobbet i Kirkenes, også var det en som viste meg dette med telemedisin. Deretter begynte jeg å spinne på noen ideer, før jeg gikk til direktøren og foreslo at vi skulle lage en telemedisinavdeling, og han sa ja, sier Pedersen.

– Det ble jo en forsknings- og utviklingsavdeling. Det startet med én ansatt, og da jeg sluttet var vi 110 stykker, fortsetter han.

Etter hvert fant han ut at han trengte nye utfordringer.

– I 2011 var det på tide med noe nytt, så da startet jeg et eget konsulentselskap som jeg har drevet fram til nå.

I 2012 mottok han «eHealth Leadership Award» for sitt arbeid innenfor telemedisin.

Opptatt av modernisering

– Jeg har hele tiden vært fascinert av teknologien og blitt mer og mer interessert i ledelse knyttet til teknologi. Hvis du har en ledelse som ikke forstår teknologi, så blir ikke teknologien brukt, forteller han entusiastisk.

Når han nå skal bli leder for Helsehuset, har han ikke tenkt til å legge telemedisin bak seg. Velferdsteknologi er noe han brenner for.

– Jeg ser at den teknologien som brukes i dag, spesielt i spesialisthelsetjenesten, i all hovedsak er kommunikasjon mellom fagfolk, mens det største potensialet ligger i det å kommunisere med pasienten.

– Ingen ønsker å være på sykehus eller hos doktoren, man vil jo være frisk. Hvis man blir syk, så er det mange ting som kan forenkles. Helsehuset kan hjelpe til med dette, sier han.

Det skal bli fabelaktig

Han legger ikke skjul på at han store planer og ambisjoner for det nye helsehuset, men vil ikke gå ut med de enda.

– Jeg har en visjon for huset, men den får du ikke, forteller sier Pedersen med et glimt i øyet.

Det er imidlertid liten tvil om hva han vil at huset skal være.

– Jeg vil at Helsehuset skal bli et fabelaktig sted for Tromsøs borgere å kunne benytte, sier Pedersen entusiastisk.

– Det skal bli en fabelaktig plass å jobbe også, fortsetter han.

Veldig imponert over kommunen

Helsehuset er Tromsø kommunes svar på samhandlingsreformen. Reformen krever mer samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten, noe Pedersen har ønsket lenge.

– Sykehuset blir per dags dato straffet for hver pasient de ikke kan ta imot, forteller han.

Nå får de muligheten til å ta imot flere på midlertidig basis, noe som vil hjelpe både kommune- og spesialisthelsetjenesten. Pedersen er opptatt av at Tromsø kommune skal få ros for deres arbeid med Helsehuset.

– Tromsøpolitikere nevner stadig oftere betydningen av velferdsteknologi, og der er jo Tromsø kommune allerede kjempegod. Tromsø kommune har gjort en kjempejobb med Helsehuset, avslutter han.