Den enorme turistveksten gjør at kommunen nå vil ta grep. Saken skal opp i formannskapet tirsdag.

– Bruken av byen, men også omlandet rundt, har økt kraftig. Økningen gjør at kommunen ikke lenger kan tillate seg å kun planlegge med utgangspunkt i egne innbyggere, men at infrastruktur og tilrettelegging må ta hensyn til den samlede bruken, står det i saksfremlegget.

Visit Tromsø har laget en liste med forslag til strakstiltak. De opplyser at strakstiltakene er behov som gjelder hele året, og ikke bare i vintersesongen.

Do i Tønsvika

De foreslår flere offentlige toaletter i kommunen. Spesielt i Håkøybotn, Ersfjordbotn, Grøtfjord, Tønsvika (ved skiparkeringsplassen), Finnvika (ved parkeringsplassen), Sommarøy/Brensholmen, Hella og Snarby.

Bedre skilting

Det er behov for bedre skilting. Visit Tromsø mener det er spesielt viktig å få på plass skilting i sentrum.

– Besøkende sliter med å finne veien rundt om i Tromsø, roter seg bort og skaper rot i trafikken, skriver de.

De foreslår også at man setter opp et «Velkommen til Tromsø»-skilt og et «Velkommen til Kvaløya»-skilt.

Rasteplasser

Noen strekninger har mye trafikk med nordlys- og hvalturister. Turistene parkerer i busslommer og gårdsinnkjørsler. For å unngå trafikkfarlige situasjoner foreslås det at det lages rasteplasser på vei til Straumsbukta, Sommarøy, Tønsvik, Breivikeidet, Ringvassøya, Kattfjordeidet, Grøtfjorden og Tromvik.

Lekeplasser

Visit Tromsø mener det er et stort behov for lekeplasser i sentrum. De foreslår nye Prostneset park som et mulig sted, men mener flere områder bør tilrettelegges bedre for barnefamilier.

Ekkel undergang for turistene

I tillegg foreslås det:

• Gratis internett-hotspots

• Bedre bussparkering

• Bedre informasjonskanaler om hvor turistene kan ferdes i naturen på egen hånd

• Oppgradering av fotgjengerundergangen i Breivika som nå er skitten og lukter urin

• Riktig priset bobilparkering

• Flere avganger med distriktsbusser til Ersfjord og Sommarøy

• Helårsferge til Senja

Noen av tiltakene jobbes det allerede med, mens andre tiltak er det enten fylkeskommunen eller Statens vegvesen som har ansvaret for. Nå er det vedtatt at kommunen skal gå gjennom strakstiltakene. Administrasjonssjefen anbefaler at nye prosjekter blir prioritert og startet opp så snart som mulig.