Utbyggingssjef i kommunen, Øystein Dale, hadde all grunn til å være fornøyd da han viste lokalmedia rundt på prosjektområdet på Templarheimen.

– Så langt er vi innenfor budsjettet, både på tid og kostnader, forteller en entusiastisk Dale.

Fornøyd: Utbyggingssjef i kommunen, Øystein Dale, i forkant av det som vil bli Tromsøbadet.

Godt grunnlag

Dale og prosjektleder Gaute Pedersen er samstemte når det gjelder årsaken til at prosjektet er i rute, og det er grundig planlegging.

– Vi har brukt mye ressurser og lang tid på å planlegge prosjektet. Det er et veldig komplisert og tverrfaglig prosjekt, sier Dale.

De forteller at det ble brukt rundt 10 prosent av det totale budsjettet på 799 millioner kroner i planleggingsfasen, og at de nå får betalt for det med at prosjektet er i rute både kostnads- og tidsmessig.

Fire heisekraner: Ingen andre prosjekter i Tromsø har i bruk så mange heisekraner.

– Det var litt rart å ha brukt nesten 100 millioner kroner, og så lå det bare en haug med jord der anlegget skulle være, spøker Pedersen.

Dale forteller at siden prosjektet er av en slik størrelse og kompleksitet har koordineringsarbeidet til tider vært veldig krevende.

– Nå har vi heldigvis fått inn Lise Valle. Hun gjør koordineringen for oss, og det var helt nødvendig. Sammen med god planlegging er hun en av hovedårsakene til at vi ligger på budsjett, roser Dale.

Turnhall: Den nye turnhallen bygges rett ved siden av, og det blir trangt mellom byggene på Templarheimen. Bygget skal stå ferdig i løpet av høsten.

Han ser heller ikke for seg at det kommer til å oppstå forsinkelser eller budsjettoverskridelser etter hvert.

– Man kan aldri si aldri, men foreløpig ser det ikke slik ut. Det er i grunnarbeidene det ofte kan være litt overraskende hva man finner, men nå er vi forbi den fasen, fortsetter han.

Storslått

Anlegget kommer til å bli storslagent, ifølge Pedersen. I badedelen skal det være en velværeavdeling og et idrettsbasseng.

– Velværeavdelingen kommer til å inneholde barneavdeling, bølgebasseng, to vannsklier, malstrøm, en liten klatrevegg i selve bassenget, kaldkulp, hetgrotte og varmebasseng, samt en del av bassenget vil gå fem meter ut av veggen. Det vil også bli badstue og boblebad her, forteller en engasjert prosjektleder.

Videre forteller han at idrettsbassenget vil bestå av et 50-metersbasseng med fem meters dyp. Her vil det bli tre stupetårn, med alt fra én til ti meters høyde. Denne delen av anlegget vil også inneholde et stort tribuneanlegg.

Klatrevegg: Her ser vi det som skal bli en av tre klatrevegger. Denne veggen er 18 meter høy.

I tillegg til badedelen, så skal anlegget huse en klatrehall på 1.000 kvadratmeter. Den store veggen er allerede satt opp, og den skal være 18 meter høy.

– Det vil bli tre klatrevegger, buldrerom og en såkalt "speed-vegg", samt egne garderober og dusj, forklarer Pedersen.

Av idretten og for idretten

Det var i utgangspunktet idretten som ønsket bygget i sin tid. Prosjektlederen og utbyggingssjefen er opptatt av bygningen skal være for dem.

– Det var idretten som startet det, ved at det skulle være et idrettsbasseng, sier Dale.

Vei for brannbiler: Pedersen viser hvordan utrykningskjøretøy skal komme seg fram. Veien blir på baksiden av bygget, og vil forskyve skiløypen lenger inn mot skytebanen.

– Du har velværeavdelingen som skal tiltrekke småbarn og familier, og så har du idrettsbassenget. Det å kalle dette for et badeland er jo egentlig ganske misvisende, sier Pedersen.

Velfortjent pause

Seks dager i uken, fra syv om morgenen til syv om kvelden, er det rundt 60 personer som arbeider på området. Det har de gjort det helt siden byggingen startet for å holde prosjektet i rute. Nå tar de ferie.

– Nå tar hele byggeplassen 14 dager ferie, der ingenting kommer til å bli gjort her, sier Pedersen.

Dypt: Leder for prosjektkontoret i kommunen, Frank Nilsen (til venstre) og prosjektleder, Gaute Pedersen, foran den delen av 50-metersbassenget der stupetårnene vil stå. Her er det fem meter dypt, og det vil være bobleanlegg som skal sørge for at mageplasket gjør mindre vondt.
Velværeavdelingen: Arkitektene bak Tromsøbadet har kommet med helt ferske illustrasjonsfoto. Her ser vi en del av velværeavdelingen. Illustrasjon: Asplan Viak
Klatrevegg: I bakgrunnen kan man blant annet se klatreveggen i bassenget. Illustrasjon: Asplan Viak
Utsikt: Når Tromsøbadet står klart, kan du svømme ute uten å risikere hypotermi. Illustrasjon: Asplan Viak
Stupetårn: Det blir tre stupetårn, med fire forskjellige høyder. Man kan velge mellom én, tre, fem, syv og en halv og ti meter. Illustrasjon: Asplan Viak
Banesvømming: Idrettsbassenget er 50 meter langt, og kan blant annet deles i to ved hjelp av "flytebrygger" på midten. Det blir 25 meter bredt, så man kan ha et stort antall 25-metersbaner her. Illustrasjon: Asplan Viak
Vannsklier: Det vil være to vannsklier på anlegget. De vil starte helt oppe i toppen, og ende i et basseng i andre etasje. Illustrasjon: Asplan Viak