Så langt i år har Dyrebeskyttelsen i Tromsø mottatt fem kull med uønskede kattunger. Alle fem – det siste av dem på seks firbeinte – ble levert til avlivning.

– Men vi har et veldig godt samarbeid med dyrlegene i fylket. De vil jo ikke ta livet av kattene unødig, dersom det lar seg gjøre å finne dem et hjem, forteller Hege Gausdal Foshaug, leder for kattegruppen og nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.

Gjenforent med mor

Det siste kullet, opprinnelig fra Lavangen, bor nå midlertidig hjemme hos Foshaugs datter, Iril Gausdal Johansen (21). Der har de fått seg et eget rom med alt en kattunge kan drømme om av leker, klatrestativ og ikke minst toalettfasiliteter.

Der har de sågar blitt gjenforent med mor, en delvis vill hunnkatt som lystrer navnet Tangela.

– Da vi fikk inn kullet, hadde de ikke åpnet øynene ennå. Det skjedde først her. Planen var å håndmate dem med kunstig melk, men flere av medlemmene i Dyrebeskyttelsen hev seg rundt og fikk hentet moren til kattene, forteller Johansen.

– Det er jo mye bedre for dem, både med tanke på næring og sosialisering, at de får være sammen med moren sin, legger Foshaug til.

Inn med morsmelka

Johansen skal være midlertidig husvert for de syv kattene fram til de er gamle nok til å plasseres i permanente hjem. Fire av kattungene er allerede lovet bort.

– Vi har ikke noe problem med å finne hjem til unger som er sosialiserte. Det har vi venteliste på, forteller Foshaug.

Likevel skulle hun gjerne sett at flere tromsøværinger stiller opp som fosterfamilien for Dyrebeskyttelsens katter.

Johansen har i to år jobbet frivillig som fostermor for alt fra kaniner og mus til katter.

– Det har jeg drevet med helt siden jeg flyttet ut hjemmefra, forteller 21-åringen.

– Da kunne vi jo drive to hjem. Det handler om logistikk, skyter moren inn og ler.

Arbeidet med dyr fikk Johansen omtrent inn med morsmelka.

– Vi har tatt vare på hjemløse dyr så lenge jeg kan huske, forklarer hun.

– Kastrer og ID-merk kattene!

Foshaug forteller at det i Tromsø ikke er noe særlig problem med uønskede kattekull.

– Vi har jobbet mye med å gjøre folk oppmerksomme på at de er nødt til å kastrere hunnkatter, og vi har fått til ei holdningsendring her. Slik er det imidlertid ikke i distriktene, hvor de fleste kullene vi får inn kommer fra, sier hun.

Hun håper at man også der begynner å ta ansvar.

– I tillegg bør man ID-merke dyrene. Vi har til enhver tid inne flere dyr som har stukket av fra sommerpass eller gått seg bort i finværet. Med ID-merking blir det mye lettere å finne eieren, sier hun.