Tallene som ble lagt fram onsdag viser at samtlige videregående skoler i Tromsø ser en nedgang i fraværet og andel med vurderingsgrunnlag ikke vurdert (IV).

Ulike oppfatninger

Fornøyd: Rektor på Breivang, Eva Birgitte Sparrman, er fornøyd med hvordan ordningen har fungert.

Til tross for at alle skolene i byen har opplevd fremgang i fraværsstatistikken, har de ulike oppfatninger av hvordan fraværsregelen har fungert.

Rektor ved Breivang, Eva Sparrman, har ikke sett på tallene ennå, men er veldig fornøyd med hvordan ordningen har fungert.

– Resultatet er at elevene kommer seg på skolen og gjør det bedre, noe vi har sett på standpunktkarakterene, sier Sparrman.

– Mindre fravær har ført til at færre slutter, fortsetter hun.

Breivang har både yrkesfaglige og studieforberedende utdanningsprogram. Det er de yrkesfaglige skolene som har opplevd størst nedgang i både fraværet og andel med vurderingsgrunnlag (IV).

Kanskje ikke alle som burde møte opp

Blandet: Rektor på Kongsbakken, Kjell Olav Mentzoni, sier at ordningen har fungert, men at den har sine baksider.

Kongsbakken har bare studieforberedende program, men ser også fremgang. Rektor ved Kongsbakken, Kjell Olav Mentzoni, ser at fraværsregelen har både fordeler og bakdeler.

– Regelen får jo flere til å møte opp, men det er kanskje noen som møter opp som ikke burde være der, forteller han.

Mentzoni sier blant annet at ordningen med legeerklæringer kan føre til skjevheter.

– Det fungerer greit for dem som har foreldre som backer opp og sørger for å få tak i legeerklæring, men de som ikke har noen som kan sørge for å få tak i legeerklæring, kan falle igjennom. Det er skjevheter i systemet, slår han fast.

Elevene fortsatt kritisk

Elevorganisasjonen i Troms uttaler seg på vegne av skoleelevene i fylket. De har siden regelen ble innført vært kritisk til den. De oppløftende tallene har ikke endret det standpunktet.

– Det er positivt at fraværet går ned, noe som nok skyldes fraværsgrensa. Samtidig går trivselen og motivasjonen blant elevene ned. Det har ikke skjedd på mange år. Uten å konkludere, skulle man tro at det skyldtes fraværsgrensa, sier politisk nestleder i Elevorganisasjonen i Troms, Simon Eliseussen.

Han mener fraværet og antall med vurderingsgrunnlag (IV) går ned på feil måte.

– Regelen er skremselstaktikk. Man bør skrote regelen slik den er nå og heller forske på hvorfor det er fravær, for så å gjøre tiltak som vil gjøre elevenes hverdag enklere, forteller han.

Han deler samme syn som Mentzoni når det gjelder enkelte av problemene.

– De som sliter psykisk, sliter med å få dokumentert fravær. De som bor på hybel, bor ofte langt unna fastlegen sin, og sliter også med å få dokumentert fravær, forklarer han.

Kan justeres

Åpen for endringer: Stortingsrepresentant for Troms, Kent Gudmundsen (H), sier at de er åpne for å justere fraværsregelen, men ikke med det første.

Stortingsrepresentant for Troms, Kent Gudmundsen (H), var tydelig på at fraværsgrensa hadde fungert, men at den skal evalueres.

– Fraværsregelen skal evalueres. Vi er åpne for å justere den, for at den skal være minst mulig byråkratisk og være best mulig tilpasset de målene vi har, forteller han.

Han har imidlertid ingen tanker om hva som kan være aktuelt å endre.

– Det er ikke et tema, fordi den virker nå. Evalueringen vil være et verktøy som kreves for at vi skal kunne få en god gjennomgang. Så slipper vi å synse når det kommer til justeringer, fortsetter han.

Noen uløste problemer

Uløste problemer: I likhet med Gudmundsen, er fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, strålende fornøyd med tallene som ble lagt fram onsdag. Han mener dog det er noen uløste problemer med regelen.

Fylkesråd for utdanning i Troms fylke, Roar Sollied (V), forteller at regelen har fungert veldig godt, men kan forbedres på visse områder.

– Det er noen uløste problemer. For eksempel er dokumenteringen av fraværet logistisk vanskelig. Den vil også virke strengt på små fag. Og hva skjer hvis den slår inn på store fag, som for eksempel norsk? Da mister du karakterer i tre disipliner, sier han.