Det skal utføres utbygging av fjernvarme i Kaigata, noe som vil føre til at veien inn til hotellet blir helt eller delvis stengt fra slutten av juli og fram til oktober. Sammen med Skarven og flere andre næringslivsaktører, vil stengingen bli utfordrende.

Kan utgjøre brannfare

Hotelldirektør på The Edge, Øyvind Alapnes, sier at det vil oppstå klare utfordringer som følge av stengingen, men at en slik stenging først og fremst vil kunne være ulovlig.

Siden kommunen for noen år siden stengte av veien i svingen ved Skarven, vil en eventuell stenging av Kaigata inn mot The Edge innebære at hotellet ikke har noen ankomstveier, noe som vil hindre brann og redning å komme til hotellet.

– Vi er avhengig av en ankomst til hotellet hele tiden. Kommunen er pålagt å sikre en ankomstvei til hotellet for brann og redning, forklarer en bekymret Alapnes.

Han får støtte fra daglig leder i Vertshuset Skarven, Gunnar Andersen.

– Bakgården vår vil ikke bli tilgjengelig for brannbil hvis veien stenges, sier han.

Økonomiske konsekvenser

Stengingen vil føre til andre utfordringer, knyttet til vare- og persontransport. Alapnes er ikke i tvil om at det vil få konsekvenser for besøkstall, så vel som økonomiske konsekvenser.

– Det er ingen tvil om at det vil sette økonomiske spor. Slik det er beskrevet nå, vil det gå utover driften totalt sett, ikke bare besøkstall, sier han.

Andersen ser de samme problemene som Alapnes.

– Vi har varelevering inn Kaigata nordfra. Stenging av denne gaten vil by på utfordringer for oss, og vi må sannsynligvis bruke mer tid og ressurser på å ta imot varer. Også søppelhenting vil bli et problem, forteller han.

– Vi skulle helst sett at kommunen åpnet Kaigata i svingen utenfor oss, fortsetter han.

Det ønsker Alapnes også.

– En mulig løsning vil jo være å fjerne sperringene i Kaigata i svingen ved Skarven, forteller han.

Vil ikke kommentere

The Edge og Skarven har vært klare på at de vil komme til å bli økonomisk skadelidende slik planen er nå, men vil ikke vurdere eventuelle erstatningskrav så tidlig.

– Det er gårdseier Pellerin som fronter saken for oss nå. Per nå jobber vi bare med én løsning, og det er at man kommer opp med et alternativ som gjør at vi kan drive som normalt. Vi må komme tilbake til det hvis det ikke skulle gå, sier Alapnes.

Administrerende direktør i Pellerin AS, Kenneth Bless, ønsker ikke å kommentere eventuelle erstatningskrav.

– Det vil jeg ikke varsle gjennom telefon, sier han.

Pellerin er gårdseier for både The Edge og Skarven.

– Skal ivareta sikkerheten

Det er PEAB som gjennomfører arbeidet på vegne av Tromsø Havn. Prosjektleder, Einar Halvorsen, betrygger hotelldirektøren med tanke på sikkerhet.

– Vi skal ivareta sikkerheten. Våre entreprenører skal sammen med Tromsø Brann og Redning lage en beredskapsplan, slik at de vil ha en ankomstvei til hotellet, sier Halvorsen.

Han legger også vekt på at de skal gjennomføre arbeidet på en måte som er til minst mulig bry for de involverte.

– Vi skal blant annet lage en trasé hvor folk kan gå, sier han.

Han har forståelse for at de omkringliggende bedriftene er bekymret for stengingen av veien.

– Men sånn er det å gjøre så store utbygginger i en så stor by, sier han.

– Nå er alle berørte bedrifter innkalt til et møte neste torsdag, der vi skal informere om prosjektet. Her vil vi være åpne for å ta imot forslag og innspill, fortsetter han.

Han tror ikke bedriftene vil lide særlig store tap som følge av arbeidet, og at de kostnader som skulle oppstå for bedriftene som følge av stengingen er noe som må diskuteres etter hvert.

– Jeg tror ikke omsetningen vil påvirkes noe særlig av byggingen. Entreprenørene sitter og planlegger, noe mer svar får du ikke fra meg foreløpig. Erstatning og tall på kostnader får diskuteres senere, avslutter han.

Etappevis

Pellerin ser helst at stengingen gjennomføres på en annen måte enn den som nå foreligger.

– Arbeidet må gjennomføres etappevis, slik at det sikrer ankomst til The Edge, Skarven og andre berørte plasser, sier Bless.

– Både The Edge og Skarven må ha tilsyn og ankomst. Vi ser ikke noen annen løsning. Vi har sendt henvendelse til kommunen nå, og venter på svar, avslutter Bless.