Fersk statistikk fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) for 2016 viser at 69,3 prosent av innvandrerne i Tromsø er i arbeid.

På landsbasis er andelen 60,7 prosent. Det plasserer Tromsø på topp blant landets største byer og kommuner. Til sammenligning er 70,7 prosent av Tromsøs befolkning unntatt innvandrere sysselsatte.

I toppsjiktet

– Arbeidsrettet norskopplæring og mer bruk av ordinært arbeidsliv som arena for å kvalifisere flyktninger, gir resultater, sier direktør Libe Rieber-Mohn i IMDI i en pressemelding.

LES OGSÅ: Nedgang i ledigheten blant innvandrere

Tromsprodukt-avdelingen Flerspråklige i arbeid (FIA) har i snart ti år bidratt til at innvandrere med flyktningbakgrunn blir integrert i Tromsø. Dermed har de også bidratt sterkt til at Tromsø topper statistikken over sysselsatte innvandrere.

– Tromsprodukt leverer på landsbasis i toppsjiktet i arbeids- og inkluderingsbedrifter, sier fagsjef Grethe Elvebo på Tromsprodukt.

Kollegaen, amerikaneren Darin Elvemo, startet sin yrkeskarriere i Tromsø på nettopp Tromsprodukt for åtte år siden. Han er også stolt over at de er blant de beste på landsbasis.

ARBEIDSSUKSESS: Avdelingsleder Darin Elvemo og fagsjef Grethe Elvebo i Tromsprodukt bidrar til at mange innvandrere med flyktningbakgrunn får seg jobb og blir godt integrert i Tromsø.

I dag er Elvemo avdelingsleder på FIA og bidrar til at andre innvandrere blir en del av Tromsø. Han er utdannet prest i USA, gift norsk og flyttet hit høsten 2008. Han hadde lært seg litt norsk og fikk et vikariat på FIA våren 2009.

– Jeg hadde hørt om Tromsprodukt og FIA og er interessert i kulturforståelse. Da jeg begynte var FIA en liten avdeling med tre ansatte og 11 deltakere, sier han.

Arbeid er ikke bare lønn

De hadde tett samarbeid med Tromsø kommune, men han syntes det var rart at de ikke hadde flere deltakere.

– Jeg sa, la oss fylle opp med flere. Jeg gikk til Flyktningtjenesten og dermed ble det over 30 deltakere. Hovedmålsettingen til Tromsprodukt og FIA er å få folk i jobb, sier han.

LES OGSÅ: Seks av ti innvandrere jobber

I dag har FIA 35 ansatte og rundt 150 deltakere til enhver tid. Deltakere rekrutteres fra Nav og Flyktningtjenesten.

– Arbeid er for mange en betydningsfull del av livet. Jeg synes det er bra med fokus på jobb. Det handler om mer enn lønn, også om tilhørighet, nettverk, praktisere språk, bygge vennskap og alt det som ligger bak integreringstankegangen.

I 2016 var det 120 deltakere som avsluttet tiden på FIA, av dem ble 64 prosent enten formidlet til arbeid eller utdanning.

– Det er vi veldig godt fornøyd med sier han.

Den store pågangen av flyktninger til Norge i 2015 førte til at mange ennå ikke har fått avklart asylstatusen sin. Elvemo tror ikke det vil være klart før i slutten av 2017 eller begynnelsen av 2018.

LES OGSÅ: Europa-måling: Flertall mot muslimske innvandrere

– Vi er opptatte av kvalitet og hvert enkelt individ, ikke bare å få dem gjennom systemet. Vi må tenke på hver enkelt person og hva han eller hun har med seg av ressurser og bakgrunn. Vi er her for å hjelpe dem å åpne døren til det norske samfunnet, som gjør at de ikke mister troen på et verdig liv.

Tre parter

Byens næringsliv stiller velvillig opp for å ta imot FIA-deltakerne. Det gjøres individuelle vurderinger om hvor det passer best å jobbe, i tett samarbeid med arbeidsgiver.

– Dette handler om samarbeid mellom oppdragsgiverne Nav og Flyktningtjenesten, deltakerne og deres kompetanse, og næringslivet. Næringslivet er suverene til å stille opp og ta imot deltakere. Tromsprodukt er et middel for å få dette til, sier Darin Elvemo.

– En av byens beste kafeer

Selv trekker han fram Kafé Globus som et glimrende eksempel.

– Det er et eksempel på en av våre arbeidsplasser hvor deltakerne både får språktrening og reell arbeidserfaring. Uten å skryte vil jeg hevde at det er en av byens beste kafeer, med god tid til service og gode smaker.

LES OGSÅ: - For høye norskkrav stenger jobbdøren for innvandrere

Darin har opp gjennom årene på FIA fått kolleger både fra blant annet Russland, New Zealand, Venezuela, Syria, Eritrea, Sudan, Amerika, Etiopia, Jordan, Afganistan og Somalia. De representerer både språk og kultur som er viktig for å hjelpe andre.

– Det jobber vel mellom 10 og 15 nasjonaliteter her. Det er ganske kult, det gjenspeiler det som er oppdraget vårt. De jobber ikke som tolker, men for å sikre kulturforståelse. Morsmålet sikrer forståelse i kulturell sammenheng, og de kan være forbilder for andre, og at det er mulig å få jobb. De kan ord og språknyanser som vi andre ikke får med oss, sier Darin Elvemo og Grethe Elvebo.

– Ønsker å tenke nytt

Til høsten feirer FIA ti år. Det skal ikke gå upåaktet hen.

– Etter å ha vært i drift i snart ti år, ser vi virkninger av arbeidet vårt. Vi ønsker å tenke nytt om flyktninger. Mange som kontakter oss er dedikerte, motiverte og har masse ressurser. Det blir stor markering av tiårsjubileet i slutten av september, sier de.