I en analyse av fem regionsbanker i Norge, har de sett på utfallet av at Finansdepartementet har lagt fram et lovforslag som vil implementere EUs krisehåndteringsdirektiv.

Direktivet er et svar på finanskrisen, der myndigheter verden over gikk inn og reddet store banker fra konkurs. En implementering av direktivet vil føre til mindre sannsynlighet for statsstøtte, dersom bankene skulle nærme seg avgrunnen.

– Direktivet gjør at de som har investert i bankene også må ta tapet, ikke bare myndighetene, sier konserndirektør for økonomi og finans i Sparebanken Nord-Norge, Rolf Eigil Bygdnes.

Går ned en delkarakter

Bygdnes forklarer at ratingen er en vurdering kredittratingsbyråene gjør av bankenes evne til å tilbakebetale lån de har tatt opp i de internasjonale kapitalmarkedene.

Sparebanken har per dags dato en rating på A1. Det er fire nivåer under det høyeste, som er AAA.

– Det er som regel bare stater og svært store og solide selskaper som har trippel A, forteller Bygdnes.

Svekkede ratingutsikter innebærer at det er økt sannsynlighet for en nedjustering av ratingen til banken i fremtiden.

– Ved en eventuell nedgradering kan den bli A2, sier Bygdnes.

A1 er en trygg investering, med mindre det forekommer uforutsette hendelser i økonomien eller bransjen. A2 er i samme kategori, men totallet forteller at de vurderes litt lavere i den samme kategorien.

SKULDERBLAFF: Konserndirektør for økonomi og finans i Sparebanken Nord-Norge, Rolf Eigil Bygdnes, sier at nedjusteringen av ratingutsiktene blir som et skulderblaff å regne.

Ingen grunn til uro

Ratingutsiktene går nå fra «stabile» til «negative», men det vil ikke ha noen betydning for bankens kunder og nordnorske forbrukere.

– Denne nedjusteringen vil ikke ha noen påvirkning på forbrukerne, forteller Bygdnes.

Han tror heller ikke banker eller bedrifter kommer til å bli påvirket av at Sparebanken i nærmeste fremtid får dårligere rating.

Grunnen til dette skyldes at banker over hele Norge nå blir nedjustert som følge av forslaget om å implementere dette EU-direktivet.

– Så lenge det gjelder hele bransjen, så er det ikke noen grunn til uro, betrygger Bygdnes.

God tro på nordnorsk økonomi

Konsernsjef Jan-Frode Janson, gikk i månedsskiftet ut og meldte at fremtidsutsiktene for nordnorsk økonomi ser gode ut.

– Nord-Norsk økonomi er fortsatt god, har gode utsikter og må fortsatt sies å ha bedre utsikter enn landets økonomi for øvrig, forteller Bygdnes.

At Nord-Norge har bedre økonomiske utsikter enn landet for øvrig, kan ha flere årsaker, men han peker på at vi blant annet ikke har en så oljeavhengig økonomi.

– I tillegg har vi en stor eksportrettet sektor som for tiden nyter godt av en svak kronekurs, forklarer han.