Å lese årsregnskapet til Nordlys fra 2015 var ingen hyggelig lesning, men tall fra det nylig publiserte årsregnskapet fra 2016 viser at de har snudd skuta.

Pensjon

Det er særlig pensjonskostnader som har hjulpet avisen tilbake til positive tall igjen. I 2015 hadde avisen pensjonskostnader på 22.572.000 kroner, mot 6.506.000 kroner i 2016. Nedgangen skyldes i all hovedsak en resultatført pensjonsplanendring i 2015, som gjorde at de hadde store kostnader knyttet til ansattepensjon i det året.

Siden de ikke har hatt like store pensjonskostnader i år, har de klart å redusere driftskostnadene til et slikt nivå at de har gått med overskudd – til tross for at inntektene har sunket.

Lavere inntekter

I tråd med flere av avis- og mediehusene i Norge opplever også Nordlys nedgang i salgsinntekter. Etter mange år med nedgang, var ikke 2016 noe unntak. Inntektene i landsdelsavisen gikk fra 143 millioner kroner til 137,6 millioner kroner.

Nordlys mottar, i likhet med iTromsø, momsfritak på papiravisene. Fra 1. mars i fjor ble det også innført momsfritak på brukerbetalinger digitalt. En slik indirekte statsstøtte har gjort Nordlys i stand til å holde prisnivået på digitale nyhetssaker relativt lave. iTromsø mottar også dette momsfritaket, men siden det er basert på opplag, så utgjør denne støtten en større del av inntektene til Nordlys enn iTromsø.

«Ikke tilfredsstillende» soliditet

Landsdelsavisen har, fra utgangen av 2015 til utgangen av 2016, nedjustert egenkapitalen fra 168.729.000 kroner til 5.405.000 kroner. Denne nedgangen skyldes i all hovedsak avsatt konsernbidrag på 179.158.000 kroner.

Nordlys er eid av mediekonsernet Amedia. Det avsatte konsernbidraget førte til at Nordlys i utgangen av 2016 hadde en kortsiktig konserngjeld på 185.544.000 kroner, noe som økte gjeldsgraden fra 0,3 til 41,7 prosent.

Endringen i kapitalstrukturen har medført at Nordlys i 2016 fikk svekket soliditeten. Soliditet er et mål på hvor mye av eiendelene til et selskap som er finansiert av egenkapital, og brukes ofte til å vurdere hvor godt en bedrift tåler tap. I 2015 var soliditeten, ut fra proff.no sine vurderingskriterier, vurdert til å være «meget god». De hadde da en soliditet på 77,5 prosent. Den økte kortsiktige gjelden og den reduserte egenkapitalen har ført til en soliditet på 2,3 prosent i 2016, noe som proff.no vurderer til å være «ikke tilfredsstillende».

Høyere sykefravær

Ser man bort fra de reduserte pensjonskostnadene, er lønnskostnadene til Nordlys omtrent det samme. De har imidlertid kvittet seg med tre årsverk, noe som tilsvarer kutt på 5,2 prosent i antall ansatte.

Samtidig har avisen sett mer enn en dobling av sykefraværet fra 2015 til 2016. Sykefraværet var på 6,7 prosent i 2016, hvorav korttidssykefravær utgjorde 0,9 prosent.

Ser verre ut enn det er

Administrerende direktør i Bladet Nordlys, Marit Skog, bekrefter at det svake resultatet i 2015 var på grunn av pensjonskostnader de hadde det året. Hun sier det er reduksjon av kostnader som gjør at de har produsert et overskudd.

– Vi har som de fleste mediehus redusert kostnadene. Det er kostnadsreduksjon som gjør at vi kan levere gode resultater, sier hun.

Når det gjelder den svekkede soliditeten til avisen er hun ikke bekymret.

– Hvis man ser på Nordlys isolert sett, kunne det se ut som det er vanskelig stilt, men vår finansieringsevne er knyttet opp til konsernet, forklarer hun.

Kuttene i ansatte har vært nødvendig, ifølge Skog.

– Vi er nødt til å kutte kostnader. Når vi har folk som går av med pensjon, så erstatter vi de ikke, sier hun.

Skog melder videre at den drastiske økningen i sykefravær skyldes noen langtidssykemeldte og at korttidssykefraværet er på normalt nivå.