Sandra Borchs (Sp) kritikk av Amundsen handler i store deler om at 330-skvadronen ikke vil være en fullgod erstatning for 339-skvadronen, men Amundsen mener det er en helt annen sak.

– Spørsmål om forsvarspolitikk må forsvarsministeren svare på. Jeg har ansvar for den sivile beredskapen, Dette arbeidet er svært viktig og prioriteres høyt av meg og mitt departement, sier Amundsen.

Aksepterer ikke kritikken

Han mener Sandra Borch og Senterpartiet må godta det som har blitt vedtatt på Stortinget, deriblant flyttingen av helikoptrene.

– Jeg må bare forholde meg til det som har blitt vedtatt og stemt fram på Stortinget. Uavhengig av hvem som vinner valget må vi forholde oss til det som blir vedtatt der. Uansett vil ikke Bell-helikoptrene bli flyttet før tilstrekkelig kapasitet er etablert i Nord-Norge, sier han, og fortsetter:

– Nå må Senterpartiet begynne å forholde seg til realitetene. Jeg er opptatt av å finne de beste løsningene innenfor de vedtakene som har blitt gjort, det burde også Senterpartiet.

Justisministeren sier han ikke vil delta på kranglingen rundt flyttingen av helikopterbasen.

Rister på hodet

– Jeg er ikke interessert i å delta i det politiske spillet og kjeklingen som har pågått blant politikerne i Troms i flere måneder nå, og jeg må bare riste på hodet av det hele. Jeg er opptatt av løsninger som ivaretar beredskapen i Nord-Norge og Troms.

Han mener Borch heller burde rette øynene mot partiet Sp ønsker å ende opp i regjering med etter valget, Arbeiderpartiet.

– Det virker som ingen tar ansvar for det de har stemt for. Arbeiderpartiet dobbeltkommuniserer, og selger inn helikoptrene på to plasser samtidig, både på Rygge og på Bardufoss. De har blitt tatt med buksene nede når det gjelder den saken, men disse vil altså Sp og Borch samarbeide med, påpeker han.

Beredskapen aldri vært bedre

Amundsen mener norsk beredskap aldri har vært på et høyere nivå enn nå.

– Den sivile beredskapen i landet har aldri vært bedre enn i dag. Forsvaret bygges også opp igjen, etter at Ap og Sp over tid har bygd det ned. Trenger jeg å nevne stikkord som Olavsvern? Vi skal fortsette å styrke Forsvaret og politiet. Vi har styrket politiet med nær 1.800 nye årsverk siden regjeringsskiftet, og økningen fortsetter. Det er en historisk satsing på beredskap nå, sier han.