Nesten ytterst på Hillesøy står flere biler parkert mellom to bolighus i Nordvegen. En tykk tåke har seget inn fra havet og det blåser en sur vind på den ellers så idylliske øya. Men det stopper ikke arkeologene fra Tromsø Museum.

I nesten en uke har de gravd med både store spader og små skjeer. Politisperringer og en halvveis utgravd vei vitner om at anleggsområdet midlertidig er gjort om til et arkeologisk funnsted.

SE BILDESERIE FRA UTGAVNINGEN HER! (for abonnenter)

Fant en hodeskalle

FANT HODESKALLE: June Nordheim (28) fra Hillesøy fant hodeskallen utenfor sin egen hage i juni.

Det var nemlig her June Nordheim (28) i juni fant en hodeskalle. Hun ringte til Kulturminnevernet og fortalte om det oppsiktsvekkende funnet.

Under to måneder senere er arkeologene på vei til å avslutte gravingen av det som skulle vise seg å være en såkalt flatmarksgrav, en grav som ikke er dekket med en haug eller steiner, men hvor personen er lagt i en båt.

Godt bevarte bein

GRAVD MED SKJE: Både pensler og små skjeer har vært i i bruk når arkeologene gravde fram de ulike våpnene, som ikke er like godt bevart som menneskebeina.

– Dette var trolig en høyt ansett mann, som nok hadde en viss innflytelse i samfunnet han levde i. Det ser man blant annet på våpensettet han er gravlagt med, sier arkeolog og prosjektleder ved Tromsø Museum, Anja Niemi.

Mellom oppgravde hauger av skjellsand står hun og peker mot bakken der konturen av en båt er godt synlig. Og midt i båten ligger vel bevarte menneskebein.

– Sanden har gjort at beina er i god stand. Her kan vi se bekkenet og nederste delen av ryggraden. Og vi har også gravd fram deler av foten, sier Niemi og peker mot tynne gulnede bein i jorden.

1200 år siden

Hodeskallen som Nordheim fant i juni er tatt med til oppbevaring, men arkeologene håper på at de finner så mye som mulig av overkroppen til mannen som ble gravlagt her for om lag 1200 år siden.

– Jo mer vi finner, desto mer kan vi si om hvem han var, hva slags liv han levde og hvor han kom ifra, sier Niemi.

– En krigerverdighet

I båten, som er sømsydd etter samiske tradisjoner, er det også funnet et jernsverd, en øks, et spyd og bøtter som arkeologene tror det kan ha vært mat i. Det er i tillegg funnet skjelett av det de mener kan være en hund, som kan ha blitt slaktet for å bli med i graven.

– Gjenstandene vil bli sendt til konservasjon, mens beina vil bli analysert av osteologer i Bergen. Da vil vi blant annet kunne si hvor gammel han var, men ut ifra tennene hans som er godt brukte, så kan vi anta at han var voksen, sier Niemi, før kollega og arkeolog Jørn Henriksen skyter inn:

– Med tanke på våpnene så var nok dette en krigerverdighet. Det er nok ingen hvem som helst som ligger her, sier han og lener seg over øksen som er funnet ved graven.

– Og her fikk vi endelig bruk for de små penslene som alle tror arkeologer ligger og pirker med i jorda, sier Henriksen og ler.

Oppfordrer til å melde fra

LEDER: Anja Niemi ved Tromsø Museum leder utgravingen, og oppfordrer alle som finner lignende gjenstander om å melde fra.

For det er god stemning blant kollegene fra museet. Det er ikke hver dag de finner en vikinggrav.

– Vi oppfordrer alle som finner noe lignende om å ta kontakt. Det er ikke slik at man må betale noe selv, eller at det eventuelt blir byggestans i lang tid. Vi avslutter her i begynnelsen av neste uke, og da kan utbyggingen av det nye boligfeltet fortsette, sier Niemi.

Brensholmen, Sommarøy, Hillesøy og Tussøya er de mest funnrike jernalderområdene i regionen. Det er blant annet dokumentert jeraldergårder på Greipstad og Tussøy, og 50 meter unna funnstedet på Hillesøy ble det på 30-tallet oppdaget en kvinnegrav fra 800-tallet. Ifølge Niemi har Hillesøy vært et høvdingsenter for regionen.

– Disse funnene er utrolig spennende for oss da de gir oss mye verdifull informasjon om den tiden, sier Niemi.