I administrasjonssjefens forslag til årsbudsjett 2018 og økonomiplan 2018 til 2021, foreslår Steinveg følgende:

«Barnehager som har ti eller færre barn foreslås nedlagt fra høsten 2018. Dette vil gjelde Tromvik og Kattfjord barnehage ettersom barnehagene fra høsten 2017 vil bestå av henholdsvis fire og ni barn.»

– Dårlig planlegging

Forslaget om nedlegging kommer bare to år etter at Kattfjord barneskole ble rehabilitert slik at SFO og barnehagen skulle komme inn i samme bygg.

– Jeg synes dette er forferdelig dårlig planlegging av kommunen, forteller Anita Winther, leder i Kattfjord utviklingslag.

Winther har forståelse for at det foreslås å legge ned barnehagene i et forsøk på å redde kommuneøkonomien. Likevel faller ikke administrasjonens forslag i god jord:

– Det finnes andre steder hvor de kan spare penger. Det er litt rart å tenke på at de vil legge ned to barnehager, men tar likevel over Kunstforeningens lokaler. Dessverre blir det fokusert for mye på sentrumsnære investeringer og forbruk, og dette går ut over distriktene. Jeg skjønner at det ikke kan være en barnehage på hvert nes, men en barnehage er viktig for bygdene.

– Frekt

Heller ikke Anne Birgitte Fyhn, leder i Tromvik utviklingslag, lar seg imponere av administrasjonens forslag.

– Kommunen tror de kommer til å spare penger ved å legge ned barnehagen. De burde heller innse at Tromvik skaper profitt. Næringslivet går så det suser her og vi bidrar til kommunen. Man kan ikke bare leve av å klippe håret til folk, man er faktisk avhengig av primærnæringen også, og der er barnehagen en av hjørnesteinsbedriftene, sier Fyhn.

– Om bygda hadde vært en utgiftspost så hadde det vært rimelig å legge ned barnehagen, men når vi subsidierer kommunen, så synes jeg det er frekt av dem å komme med et slikt forslag.

(for abonnenter)

SKUFFET: Anne Birgitte Fyhn, leder i Tromvika utviklingslag.

Må til Ersfjordbotn

Dersom Tromvik barnehage legges ned, blir nærmeste barnehage, ifølge Fyhn, i Ersfjordbotn – en strekning som tar 30 minutter å kjøre.

– Mener kommunen at barna skal tvangsflyttes til Ersfjordbotn, spør Fyhn retorisk.

– Veien til Ersfjordbotn er rasfarlig. Det er ille nok at vi må sende barneskoleungene våre på den veien.

For beboerne i Kattfjord blir ikke strekningen til nærmeste barnehage like lang, men likevel er det snakk om en betydelig distanse.

– Nærmeste barnehage blir enten på Sommarøy/Brensholmen eller Kaldfjord/Ersfjord som begge ligger omtrent 20 minutter unna med bil. Barnehagene bør ikke være for langt unna, og det er noe som vi kommer til å bruke som argument når vi griper tak i saken. Vi kommer til å jobbe sammen med Tromvik for å få begge barnehagene til å bestå, sier Winther.

Ikke avgjort

Det er for øvrig ikke bestemt om barnehagene skal legges ned. Tidligere i år vedtok kommunen å legge ned barnehagen på Vengsøy, men gjorde senere helomvending i saken.

– Vi var med på å støtte opp om Vengsøy, og vi kommer til å jobbe for at vår barnehage skal unngå å bli lagt ned, sier Fyhn.

– Vengsøy barnehage ble berget på hengende håret, men skal den bestå på bekostning av to andre barnehager, spør Winther.

Lederen i Kattfjord utviklingslag har likevel troen på at barnehagen deres består.

– Vi mangler bare ett barn for å være over grensen, men det blir verre for Tromvik. Dette er som et ekko fra i vinter.

ADMINISTRASJONSSJEF: Britt Elin Steinveg.

Forstår frustrasjonen

Administrasjonssjef i Tromsø kommune, Britt Elin Steinveg, forstår reaksjonene fra lederne i utviklingslagene.

– Utfordringen til administrasjonen er at vi skal legge fram et budsjett som er i balanse, og skal svare på de målene kommunen har vedtatt. Forslaget om å legge ned disse to barnehagene er bare en liten del av hele forslaget, sier Steinveg.

– Budsjettforslaget er helhetlig – vi må se hele økonomien under ett. Å gjøre tiltak om å redusere tilbud er aldri populært, men for å få budsjettet til å gå i balanse, så er man nødt til å gjøre noen tiltak.

Det er ikke bare økonomiske grunner for at det blir foreslått å legge ned barnehagene.

– Det handler også om å ha et forsvarlig pedagogisk opplegg. Det ligger også en faglig vurdering bak vurderingen.

Steinveg er klar over at det ikke er lenge siden Kattfjord barnehage flyttet inn i samme bygg som barneskolen.

– Det koster penger å drifte et areal også. Hele dokumentet må sees i sin helhet.

Administrasjonssjefen påpeker at nedleggelsene bare er et forslag.

– Det som er lagt fram er bare et forslag, så får vi se hva kommunen kommer til å gjøre den 27. september. Jeg har bare et ansvar om å legge fram et budsjettforslag, som setter i gang en politisk prosess.

– Men jeg regner med det blir debatt, legger hun til.