I neste måned må trioen møte i retten. Tiltalene lyder på brudd på straffeloven, bokføringsloven, merverdiavgiftsloven og ligningsloven. Statsadvokat Tor Børge Nordmo er aktor og det er satt av tre uker til behandlingen i Nord-Troms tingrett.

Tiltalte Johannes Fagerli

Tromsømannen kom i medias søkelys da han som eier av Optimale Consult AS påtok seg å endre en enebolig i Nansenveien. Etter kort tid ble det avdekket betydelige feil og mangler ved arbeidet.

Det hele endte med at politiet foretok en razzia mot Johannes Fagerli, Lisbeth Samuelsson og firmaet. Duoen ble pågrepet og satt i arrest. Etter en del etterforskning, ble det klart at det ikke bare var de faglige forholdene i Optimale Consult AS – som ble slått konkurs i august i fjor – det var grunn til å stille spørsmål ved.

Økonomisk fordel

I tiltalebeslutningen slår statsadvokaten fast at de lovbruddene Fagerli skal svare for, må karakteriseres som grove. Det er snakk om uriktig eller villedende informasjon og uriktig dokumentasjon – ting som har foregått over tid. Dette er transaksjoner som skal ha gitt Fagerli en betydelig økonomisk fordel og som gjorde det vanskelig å kontrollere virksomheten.

aktor: Statsadvokat Tor Børge Nordmo er aktor i prosessen mot ekslederne i det konkursrammede Optimale Consult AS og deres regnskapsfører.

Tidligere dømt

I et drøyt år før konkursen, skal det ikke ha blitt foretatt bokføring. Det var også tilfelle i selskapet Wiman AS hvor Fagerli var daglig leder og i en periode også styreleder.

I skjerpende retning påpeker statsadvokat Tor Børge Nordmo at Johannes Fagerli tidligere er dømt for lignende forhold og at det som omhandler denne saken har foregått over en periode på to–tre år – i et tidsrom hvor Fagerli var fradømt retten til å drive alle former for virksomhet.

Betydelige summer

Fagerlis rolle i Optimale Consult AS og Wiman AS resulterte blant annet i at 535.000 merverdikroner ikke ble innbetalt.

Videre kommer det fram i tiltalen at Fagerli ikke oppga inntekter fra Optimale Consult AS i perioden 2014–16 med henholdsvis 455.000, 390.000 og 330.000 kroner.

I samme periode skal Fagerli ha underrapportert omsetning på 375.000 kroner. Ifølge aktor skal han heller ikke ha rapportert for utbetaling av lønn til seg selv og ansatte i Optimale Consult AS. Her var det snakk om 3.845.000 kroner.

Til privat konto

Statsadvokaten mener også å ha avdekket at Johannes Fagerli overførte penger fra selskapenes konti til seg selv og kona Lisbeth Samuelsson. Totalt dreier det seg om over 1 million kroner – penger som skal ha stammet fra straffbare handlinger og som ble forsøkt hvitvasket.

Lisbeth Samuelsson står tiltalt fordi hun var styreleder i de nevnte selskapene. I tillegg til å være delaktig i mye av det ektefellen står tiltalt for, skal hun også ha unnlatt å oppgi leieinntekter og salgsgevinst for en eiendom i Skolegata. Totalt dreier det seg om rundt 1 million kroner.

Regnskapsføreren

I kjølvannet av driften i Optimale Consult AS, er også regnskapsføreren tiltalt for en rekke brudd på bokføringsloven, ligningsloven og skattebetalingsloven. Årsaken er uriktige og/eller ufullstendige bokføringer i selskapet.

Johannes Fagerli har ikke respondert på iTromsø sine henvendelser. Hans forsvarer, advokat Gunnar Nerdrum Aagaard, sier at det er for tidlig å si noe om tiltalen fordi politidokumentene ikke er gjennomgått.

Det samme opplyser advokat Hjallis Bakke som representerer Lisbeth Samuelsson. Hun har heller ikke svart på vår henvendelse.