Etter mange års mangel på vedlikehold har bygget i Muségata 2 opparbeidet seg et stort behov for renovering. Styret i Stiftelsen Tromsø Kunstsenter gikk tidligere i år ut og ba kommunen om å oppløse stiftelsen og ta over driften av bygget.

Tromsø kommune har påtatt seg utgiftene for restaureringen og jobber nå med den formelle overtakelsen av bygget.

Mandag gikk Tor Egil Sandnes (Frp) ut og kalte kommunens overtakelse av bygget «hodestups tullete» og uttalte at midler heller burde brukes til oppussing av Alfheim svømmehall.

– Det vil bli dyrt å restaurere det bygget. Og med tanke på hvordan kommuneøkonomien er, så mener jeg dette er et nokså virkelighetsfjernt utspill. Jeg håper det ikke blir noe av overtakelsen, sa Sandnes til iTromsø på mandag.

Historieløst

Tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen gir sin støtte til ordfører Kristin Røymo, og trekker fram byggets historiske verdi.

– Jeg støtter helhjertet Røymos initiativ til å ta over Kunstforeningen. Dette er et praktbygg med historisk viktighet både for både Tromsø og hele regionen, sier Hilmarsen.

Hilmarsen er ikke i tvil om hva han mener om Sandnes’ utspill om kommunens prioritering.

– Sandnes er historieløs om han mener man ikke skal ta vare på praktbygget. Dette er et bygg som ble reist i 1894 i forbindelse med markeringen av byens 100-årsjubileum, og har huset Tromsø Museum fram til de fikk nye lokaler på 1960-tallet, forklarer han, og legger til:

– Men det er jo fint at også Frp vil bruke penger på svømmeopplæring.

Idédugnad

Den tidligere byrådslederen er for øvrig enig i at Alfheim svømmehall også trenger oppussing, men mener fremgangsmåten burde løses på en annen måte.

– Når kommunen bruker 300 millioner på Tromsøbadet, som vil inneholde noe for alle, er det ikke spesielt smart å bruke ytterligere 100 millioner på å pusse opp Alfheim, sier han, og utdyper:

– Først burde vi ha en idédugnad for å finne ut hva bygget kan brukes til i fremtiden. Det kan være alt fra treningssenter til kunsthall eller bydelshus. Det viktigste er at det må være en god og åpen prosess, påpeker Hilmarsen.