I 2015 startet UiT produksjon av kiselalger på smelteverket til Finnfjord AS. Ved å tilsette fabrikkrøyk inn i vannet, kan man masseprodusere algene uten at kostnadene blir altfor store. Algene håper de å kunne bruke som fiskefôr til oppdrettsnæringen.

Samtidig får man renset røyken for CO₂ og NOx-gasser. Det er professor fra Norges fiskerihøgskole, Hans Christian Eilertsen, som står bak prosjektet.

Storstilt oppskalering

Nå er prosjektet klart for å tas videre inn i neste fase.

– Vi dyrker i dag i tanker på 26.000 liter, og så holder vi på å oppskalere til 300.000 liter, mye takket være bevilgninger fra regionale RDA-midler, forteller han.

Eilertsen sier de i denne omgangen har fått nesten 17 millioner kroner i RDA-midler til å gjennomføre oppskaleringen.

– Fylket har vært en veldig flott sponsor for oss i dette prosjektet. Vi kan takke dem for at vi har kommet så langt som vi har kommet.

I tillegg kommer en betydelig egenfinansiering fra universitetet og Finnfjord AS. De har investert midlene i nye tanker, som Eilertsen regner med vil være klare til bruk i produksjonen innen juletider.

(for abonnenter)

Bredt samarbeid: (f.v.) Geir-Henning Wintervoll (Finnfjord), Anne Husebekk (UiT), Line Miriam Sandberg (FrP), Jo Strømholt (Finnfjord), Edel Elvevoll (UiT) og Geir-Inge Sivertsen (H), foran er Hans Christian Eilertsen (UiT) har alle vært involvert i prosjektet.

Pre-industriell fase

Når de nå starter en oppskalering, er det et ledd i en enda større prosess.

– Dette er fase fire av prosjektet. Vi skal bruke de resultatene vi har så langt fra de mindre reaktorene til å teste ut pre-industriell skala, sier Eilertsen.

Dersom den pre-industrielle fasen skulle gi gode og ønskede resultater, kan de fortsette oppskaleringen. Til slutt vil de nå full skala.

– Full skala er tanker på fem millioner liter. I tilfelle det ikke skulle fungere, er det en risikabel investering. Derfor går vi først på 300.000 liter, og fungerer det, så er veien kort til fem millioner liter, utdyper professoren.

Oppskaleringen skal avdekke om algene har potensial til å dyrkes i stor skala.

– Det vil vise seg om vi kan produsere over lengre tid uten kontaminering, med samme produksjonsrate og like effektivt som vi har gjort hittil i mindre skala, sier Eilertsen.

Fremtidstro

At Eilertsen og hans team er optimistiske med tanke på prosjektet og den forestående oppskaleringen, er ingen hemmelighet.

– Når vi kommer i gang med oppskaleringen, så vil vi se tegninga. Vi føler oss ganske overbeviste om at dette kommer i havn.

Eilertsen tror at dersom de lykkes, er algeproduksjon noe som vil bli mer utbredt i årene som kommer.

– Innen fem til ti år tror jeg det vil være en hyppig forekommende aktivitet. Vi trenger ikke bare bedre fiskefôr, vi trenger mer, for akvakulturnæringen skal ekspandere, sier han.

Vellykket: Prosjektleder i Finnfjord AS, Jo Strømholt, forteller at algeprosjektet har vært vellykket. De håper nå på positive svar i den pre-industrielle fasen, slik at de kan påbegynne en kommersiell skala på driften.

– Fantastisk løsning

Jo Strømholt er prosjektleder i Finnfjord AS. Han deler Eilertsens begeistring.

– Når man kan rense og redusere samtidig som man forhåpentlig kan produsere noe som oppdrettsnæringen trenger, med rett innhold av marint omega-3, så er det virkelig en fantastisk løsning, sier Strømholt entusiastisk.

Han ser for seg at slik algeproduksjon kan bli en realitet ved flere lignende anlegg som Finnfjord i fremtiden.

– Vi snakker nok om noen år, men ikke veldig langt fram i tid. Det avhenger hvilke svar og hvor fort vi får svar fra den fasen vi går inn i nå, forklarer han.

Ifølge Strømholt har Finnfjord hatt gode erfaringer med det pågående algeprosjektet. I fremtiden tror han fabrikkrøyken fra anlegget kan bli nesten helt utslippsfri.

– Slik teknologiutviklingen går fremover så må det være en målsetting å komme så nært null som mulig, sier han.