Tirsdag ettermiddag innkalte Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund med Mads Gilbert i spissen, inn til pressekonferanse. Der gikk de til angrep på Torgeir Knag Fylkesnes og Kjersti Toppe som krever en uavhengig gransking av UNN.

– Vi er lei av den konstante svartmalingen og elendighetsbeskrivelsen av forholdene her, sa hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Marianne Johnsen under pressekonferansen.

– Jeg har vært bekymret for utviklingen i årevis, og har i både skriftlig og muntlig form tatt det opp med både helseministeren og Stortinget. Vi sitter ikke i posisjon, så det blir urimelig å klandre meg og Toppe for rammevilkårene til sykehusene. SV har foreslått 1 milliard ekstra til de offentlige sykehusene, og dette vet Gilbert, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV), som sitter på Stortinget.

- Kritiserer ikke ansatte

Også Senterpartiet har foreslått en økning i rammevilkårene på 1 milliard kroner, samtidig som de har kjempet mot nedskjæringer av helsetjenester i distriktene.

– Jeg mener det kommer klart fram at det er ledelsen vi kritiserer, ikke de ansatte ved sykehuset. Gilbert og fagforeningene har sin fulle rett til å melde at det må være samsvar mellom økonomi og pålegg fra det politiske, og det har de 100 prosent rett i. Det er også bra at de forsvarer UNN og alt som er bra der, sier Kjersti Toppe (Sp).

Må være kritiske

Hun er likevel klar på at når Stortinget over flere år får rapporter som avslører en faretruende pasientsikkerhetskultur og det samtidig er flere tilsynssaker ved sykehuset, så må det være lov å stille kritiske spørsmål.

– Som ombudsmann kan man ikke stikke hodet i sanden når problemer som dette eskalerer, sier Fylkesnes, som opplyser at han har løpende kontakt med flere av yrkesgruppene på UNN.

De to stortingspolitikerne får støtte av Ulla Dorthe Mathiesen i Legeforeningen. Foreningen valgte bevisst å ikke delta på tirsdagens pressekonferanse.

– Jeg oppfatter ikke deres utspill som kritikk mot UNNs ansatte. Det går klart på ledelsen – og det er det flere som har meddelt meg at de er enig i, sier hun.