– Salting på vei/bru vil kunne påvirke grunnvannet til den kommunale vannforsyning fra Fagernes vannverk, og grunnvann til private vannforsyninger i området, skriver Mattilsynet i sin uttalelse til reguleringsplan for Ramfjord – østre trasé.

Mattilsynet viser til den nye drikkevannsforskriften og at kommuner og fylkeskommuner har fått en tydeligere plikt til å ta drikkevannshensyn i sine planer.

– Overflatedrenering vil lede veisalt og annen forurensning fra veien til grunnvann. Permanent forurensning kan også skje på grunn av avrenning fra vei, for eksempel asfaltstøv. Fagernes vannverk har tre grunnvannsbrønner som ikke er dype nok for naturlig filtrering av disse stoffene, skriver Mattilsynet.

De viser også til at det ikke kan utelukkes at ethvert inngrep/fundamentering under bakken vil endre grunnvannets naturlige løp, som kan gi store følger for vannkildene.

– Derfor er det viktig å gjennomføre et miljøoppfølgingsprogram, som gir innsikt om eventuelle endringer som oppstår i de delene av kildeområdet som kan bli påvirket, mener Mattilsynet.