Hålogaland Teater hadde gode år i 2015 og 2016. Med 8,4 (2015) og 8,7 (2016) millioner kroner, skulle man tro at suksessen ville fortsette. Det ser derimot ikke helt slik ut.

Hittil i år har teateret solgt for 1,9 millioner. HT håper å selge for totalt 6,5 millioner kroner, om høstens forestillinger går som de håper.

– Vi har solgt snart halvparten av billettene til «The Sound of Music», som vi er svært godt fornøyd med, sier markeds og informasjonsansvarlig på HT, Heidi Beate Lekang.

Riktignok hadde teateret bare 4,47 millioner i billettinntekter i 2014, og 5,51 i 2013.

Justerte målet

Grunnen til den skuffende våren skylles i hovedsak storsatsingen «Havboka».

– Det var veldig kjedelig at vi hadde en dårlig start der. Vi hadde håpet på mange flere besøkende, sier Lekang.

Tallene viser at «Havboka» hadde et belegg på 40 prosent, mens teateret hadde håpet på 70 prosent.

Lekang forteller at målet for året har blitt justert etter at forestillingen floppet.

– Det er ikke unikt å justere målene og gå tilbake på prognosene når ting ikke gikk som vi ønsket.

– Dere er vel vant med større forhåndssalg, som dere blant annet opplevde under «I blanke messingen» for et år siden»?

– Vi har allerede ti utsolgte forestillinger, og vi har god tro på at det skal gå bra med tanke på 80-prosentbelegget vi går for, sier Lekang.

Vil prøve seg fram

Teatersjef, Inger Buresund, forteller at det er naturlig med litt lavere publikumstall når teateret prøver litt andre ting enn folk er vant med. For eksempel har danseforestillingen «Frosne sanger» premiere allerede 7. september, men skal bare gå åtte ganger. Her er belegget foreløpig på 25 prosent, men teateret har likevel et håp om å nå 60 prosent.

– Jeg håper inderlig at folk kommer for å se den, for jeg tror mange ville hatt gleden av å se forestillingen, sier Buresund.

IKKE BEKYMRET: Teatersjef Inger Buresund forteller at teateret driver med publikumsutvikling, og er ikke bekymret over sviktende salg.

– Vil bli skuffet

«The Sound of Music» har solgt over halvparten av billettene til de totalt 37 forestillingene på HT. Nå krysser de fingrene for at forestillingen skal redde tallene for 2017.

– Det er vår store satsing i år. Vi vil naturligvis bli meget skuffet om vi ikke når målene vi har satt oss. Det er en forestilling som skal generere publikum og inntekt, sier Lekang.

Publikumstallene for 2015 og 2016 lå på respektive 60.255 og 63.313 besøkende. Dette er inkludert alle arrangementer i regi av HT. Hittil i år har man hatt 28.155 innenfor dørene på teateret.

Buresund ser derimot ikke alvorlig på tallene, og trekker fram «The Sound of Music».

– Det er fem uker igjen til premièren og jeg bekymrer meg ikke særlig over den. Det er en familieforestilling som jeg tror blir å gå bra. Jeg synes derimot det er synd at vi blir målt først og fremst på tall. Vi ønsker å være relevante innholds- og uttrykksmessig.

Ikke dramatisk

Styreleder i Hålogaland Teater, Renate Larsen, forteller at hun er positiv til høsten på teateret.

– Jeg ser ikke på dette som veldig dramatisk. Dette er en del av det å drive teater. Vi er opptatt av å jobbe med publikumsutvikling og jobbe med forskjellige publikumsgrupper. Den retningen Inger (Buresund red.anm.) kommer med er utrolig spennende, sier Larsen, som ikke har behandlet alle halvårstallene i styret enda.