Den nye nordlysfilmen på Planetariet har fått kjempemottakelse, det samme kan ikke sies om sittekomforten som tilbys tilreisende og lokalbefolkning.

30 års slitasje

Mens nordlyset flimrer over takkuppelen må besøkende vri seg i stolene for å holde ut de 25 minuttene filmen varer, på grunn av nedslitte stoler etter snart 30 års bruk.

– Man kjenner jo fjærene, sier styreleder Elin Jørgensen.

– Man kan jo selv tenke seg hvordan en 30 år gammel lenestol blir etter intens bruk, det er ikke behagelig å sitte, supplerer vitensenterdirektør Tove Marienborg.

Det er stolene i midten og bakerst i planetariesalen slitasjen har vært størst. For å bøte på den verste slitasjen har de vitensenteransatte selv sørget for å skifte stoffet i setene på flere av stolene. Det mangler også armlener på mange av stolene.

Kronerulling

På forsommeren startet Vitensenteret en kronerulling og kontaktet de 18 stifterne for å be om bidrag. Målet er å få inn én million kroner, som betyr at de får hundre nye stoler. Hver stol koster 10.000 kroner.

Så langt har de penger til syv stoler fra fem av stifterne. Troms fylkeskommune har bidratt med penger til tre stoler, mens Norges Råfisklag, Norinnova, Tekna og Tromsø kommune har bidratt med én stol hver.

– Vi har en vei å gå før vi er i mål. Vi gikk ut på et litt vanskelig tidspunkt, før sommeren, men vi skal satse sterkere fremover, nå når nordlyssesongen nærmer seg. Vi er de eneste som har nordlysgaranti 360 dager i året, i tillegg til at det er en veldig god opplevelse. Det er en fantastisk film, sier Marienborg og Jørgensen.

Foto: Kjetil Vik

Trenger sponsorstøtte

Den nye nordlysfilmen er populær, spesielt etter at det også ble laget en tyskspråklig versjon i tillegg norsk og engelsk. Siden premièren i mars og ut juli har rundt 4.000 besøkende sett filmen.

– Det bør være i alles interesse at vi har god standard på stolene også, for å kunne gi en fantastisk og helhetlig opplevelse, sier de, og håper både Næringsforeningens medlemmer og byens hoteller kan bidra.

Vitensenteret har et årlig budsjett på 16 millioner. De er avhengige av sponsorstøtte, som i år utgjør seks millioner kroner og som blant annet brukes til å lage nye utstillinger.

Ikke dårligere

– Noen lurer kanskje på hvorfor vi må ha kronerulling til nye stoler, men vi er en stiftelse med begrensede midler. Pengene går til hovedformålet vårt, å øke interessen for real- og naturfag blant barn og unge, sier Tove Marienborg.

Alle som støtter kronerullingen får en stjerne med logoen sin på ved inngangen til Planetariet.

– Trondheim fikk nettopp nytt planetarium, Tromsø som arktisk hovedstad kan ikke ha noe dårligere standard, mener styrelederen.