Tromsø kommune og Statens vegvesen arrangerte mandag kveld folkemøte på rådhuset for å informere og åpne for innspill fra blant næringsliv og beboere som blir berørt av planene for den nye tunnel- og veiforbindelsen fra Breivika til Langnes.

Selv om absolutt ingenting er hogget i stein (sett bort fra strekningen og utbyggingen av flyplassen), la veivesenet fram sine foreløpige planer for de oppmøtte.

Få reaksjoner

Ingen kunne si noe som helst om start eller ferdigstillelse, og heller ikke om hvem som blir berørt. Derimot kunne veivesenet informere om at planen de nå går for ikke rammer grunneiere direkte, og at man foreløpig ikke trenger å innløse boliger.

Dermed var det ikke mange som benyttet seg av segmentet «spørsmål/innspill fra salen», som det var satt av en time til.

Kommunen og veivesenet oppfordret derimot alle til å sende inn innspill til dem innen 15. september.

LANGNES: Her ser man den nye rundkjøringen og forlengelsen av flystripen (venstre) som strekker seg sørover.

To rundkjøringer

Den nye tunnelen skal gå inn under botanisk hage, under den eksisterende Langnestunnelen og ut på sørsiden av Postsentralen på Langnes. Veien skal deretter gå ut i havet og inn ved innkjørselen til flyplassen. Grunnen til det er at Avinor skal utvide flystripen sørover.

Det som ble presentert som nytt i saken var to helt nye konsepter for rundkjøringer, som man ikke tidligere har sett maken til i Troms.

– Tanken er at man skal kunne skille den tunge trafikken og senke den ned under bakken. Gata, som er et areal for alle, blir dermed oppå, sier Egil Hammer, veiplanlegger for Statens vegvesen.

Den toetasjes høye rundkjøringen kan løse mange problemer, inkludert støy og mulighet for å krysse veien for myke trafikanter.

– Jeg tror det blir mye enklere å komme seg fram for blant annet myke trafikanter. I Trondheim er det bygget en lignende løsning, som vi hører de er fornøyd med. Vi skal ha møter med dem i nærmeste fremtid for å høre på erfaringene.

Hammer forteller at det er mulig å lage et gatetorg oppå hvor det skal være trygt for alle å ferdes på.

Ifølge kommunen og veivesenet skal reguleringsplanen være ferdigstilt i løpet av 2018.