Målfrid Baik, regiondirektør i NHO Troms, viser til en fersk undersøkelse gjort blant over 5.500 medlemsbedrifter. Her opplyser syv av ti at de ikke får dekket kompetansebehovene de har.

Landets største

– Med tanke på at Troms har landets største, udekkede kompetansebehov, er utviklingen urovekkende. Det underbygges ved at frafallet i den videregående skolen er for stort. Til tross for tiltak for å stoppe utviklingen og at det har slått positivt ut, har fylkeskommunen som skoleeier fortsatt mye å gripe fatt i, fastslår NHO-sjefen.

Trenger fagarbeidere

Målfrid Baik registrerer at det er størst etterspørsel etter fagarbeidere og fagskolekandidater. Undersøkelsen viser også at etterspørselen etter fagkompetanse øker til tross for økt digitalisering i arbeidslivet.

– Det er størst behov for fagarbeidere innen elektro, teknikk, industriell produksjon og bygg og anlegg.

LES OGSÅ: Tromsømann blir NHO-leder (for abonnenter)

Yrkesfagene populære

NHO konstaterer at yrkesfag er populært blant lokal ungdom.

– Skolen er næringslivets viktigste leverandør. Derfor er det viktig med tett oppfølging og motivering – både fra skolen og næringslivet. Kun på den måten kan vi snu trenden før mangel på kompetent arbeidskraft får alvorlige konsekvenser, sier Baik.

Økende optimisme

Hun understreker at NHO sitt kompetansebarometer, som ikke bare gjenspeiler dagens situasjon, men viser hva medlemsbedriftene tror om de neste fem årene, også viser en økende markedsoptimisme.

– Verdipotensialet innen eksportnæringen er stort, spesielt innen sjømat, energi og mineraler.

– I tillegg kan reiselivet vise til god vekst. Derfor er det en tankevekker at bedriftene samtidig opplever at de har et stort udekket kompetansebehov.

Tapt kunder

Ifølge Målfrid Baik erkjenner 40 prosent av bedriftene at de har tapt kunder eller markedsandeler på grunn av kompetansemangelen. Andre opplyser at de har skrinlagt eller utsatt utvidelse av virksomheten, mens to av ti har redusert virksomheten.

Her kommer NHO-sjefen med følgende råd:

– Den beste måten å rekruttere kompetente fagarbeidere på, er å utdanne dem selv.

Ta inn lærlinger

– Det å ta inn lærlinger, er med på å sikre gode fagarbeidere i fremtiden. Det vil samtidig styrke bedriftens fremtidige konkurransekraft fordi det opereres med lærlingeklausul i offentlig innkjøp.

Baik trekker fram at årets barometer for første gang har undersøkt hvordan digitalisering og automatisering påvirker bedriftens kompetansebehov.

– Svarene tilkjennegir at hele 60 prosent av medlemsbedriftene melder at de har eller planlegger digitalisering og automatisering av prosesser og arbeidsoppgaver.

Gode utstyrspakker

– Svarene gjør at det må stilles krav til skolene om gode utstyrsparker i videregående opplæring og NHO mener skoleeiere i mye større grad må prioritere dette.

– Dessverre møter dagens elever ofte utdatert utstyr og gammelt materiell. Det er viktig at skolen holder tritt med teknologiutviklingen som skjer svært raskt i næringslivet, understreker Målfrid Baik.

LES OGSÅ: Kraftig nedgang i overnattingsgjester – NHO har ingen forklaring

Må fremsnakkes

Regiondirektør i bygg og anlegg, Stein Windfeldt, konstaterer at NHO-undersøkelsen bekrefter at det går så det griner i nord:

– For å kunne påta oss ytterligere oppgaver, må det jobbes systematisert for å sikre oss ungdommen. Da må det nødvendig med god informasjon tidlig i skolen – noe som må følges opp – og yrkesfagene må fremsnakkes. Med en generell dugnad, kan vi klare utfordringene, mener Windfeldt.