310 millioner kroner har det kostet – det nye Helsehuset i Breivika som ble tatt i bruk torsdag.

Kommunen håper imidlertid at investeringskostnaden vil være inntjent i løpet av kort tid.

Leder i helse- og omsorgskomiteen i kommunen, SVs Gunhild Johansen, tror at kommunen vil kunne spare store beløp på å samle flere kommunale helsetjenester under ett tak i Breivika.

– Vi betaler cirka 16 millioner kroner i året i avgift til UNN for utskrivingsklare pasienter – og i tillegg vil effektivisering av andre tjenester kunne gi like store innsparinger, sier hun.

KOMITÉLEDER: SVs Gunhild Johansen tror at kommunen kan "tjene" 35 millioner kroner per år på Helsehuset.

Økonomisk skvis

De såkalte utskrivingsklare pasientene fra UNN har lenge vært en økonomisk verkebyll for kommunen. Pasienter som er for friske til å ta opp plasser på sykehus, men som er for syke til å sende hjem eller til kommunale institusjoner.

Når disse har blitt liggende på UNN har kommunen fått straffavgift – noe man nå håper man skal slippe.

Innsparelsene vil trolig bli langt større enn UNN-mulkten.

– Ettersom vi har manglet et kommunalt tilbud til å ta imot disse pasientene så har vi vært nødt til å overdimensjonere hjemmesykepleien med store ressurser. Det har vært et veldig stort trykk på denne tjenesten, sier Johansen.

15 mill. kr årlig

I budsjettet for neste år regner kommunen med å spare inn cirka 15 millioner kroner på effektivisering av hjemmesykepleien som følge av at Helsehuset opprettes.

– Dessuten vil vi kunne si opp akuttplassene vi har leid hos Karlsøy kommune og Kurbadet. Det vil bety ytterligere cirka 3,5 millioner kroner mindre i utgifter, sier Johansen.

Den samlede fortjenesten for kommunen kan derfor bli opp mot 35 millioner kroner årlig.

De 69 plassene på Helsehuset vil likevel ikke være nok til å ta unna strømmen av ferdigbehandlede pasienter fra UNN.

Beholder Mellomveien

– Derfor velger vi å beholde de 24 korttidsplassene i Mellomveien. De kommer mest sannsynlig å trenges også i fremtiden ettersom gruppen ferdigbehandlede pasienter vokser, sier Johansen.

Per i dag har kommunen også korttidsplasser på gamle Tromsøysund sykehjem. Disse driftes på dispensasjon.

– Vi har ennå ikke avgjort hva vi vil gjøre med Tromsøysund – vi ser på flere alternativer, eksempelvis legekontor eller andre tjenester knyttet til nye Otium.

DIREKTØR: Trond Brattland (til høyre) håper at kommunens gevinster fra Helsehuset vil bli store. Bildet er fra da den første pasienten – Arvid Jørgensen – flyttet inn på Helsehuset der han ble hilst velkommen av Brattland og ordfører Kristin Røymo.

Korttidsplasser buffert

Avdelingsdirektør for helse- og omsorg, Trond Brattland, sier at Helsehuset vil gi store positive ringvirkninger i hele den kommunale helse- og omsorgssektoren.

– Vi har hatt en mangel på såkalte langtidsplasser i kommunen, og de korttidsplassene vi har hatt har blitt brukt som buffer, forteller han.

Når kommunen nå får påfyll av korttidsplasser vil man kunne bruke disse til det som er hensikten:

– Vi trenger å gi et intensivt og kort behandlingstilbud til pasientene slik at de kan bli såpass friske at de kan bo hjemme lengst mulig, sier Brattland.

Kraftsentrum

At Helsehuset samler korttidsplasser, rehabilitering, lindrende behandling, øyeblikkelig hjelp og rus- og psykiatrisk behandling vil også gjøre kommunen i stand til å jobbe tverrfaglig og målrettet, sier avdelingsdirektøren.

– Det å samle tjenestene på denne måten vil gi oss mulighet til å gjøre en samordnet og tidlig innsats, sier han.