Erik Sveberg Dietrichs (32) jobber som lege på farmakologisk avdeling på UNN og som forsker ved akuttmedisinsk forskningsgruppe ved UiT. Nå bokdebuterer han med «På livets grense. Hvordan kroppen takler ekstrem natur», ei populærvitenskapelig bok om kroppens evne til å tilpasse seg ekstreme omgivelser som Mount Everest, Antarktis og Sahara.

LES UTDRAG FRA BOKA HER (for abonnenter)

Bok for folk flest

BOKAKTUELL: Erik Sveberg Dietrichs som jobber som lege og forsker ved UNN/UiT ha nylig gitt ut boka «På livets grense», om hvordan kroppen takler ekstrem natur.

– Boka handler om hvordan kroppen takler ekstrem høyde, dybde, kulde og varme med utgangspunkt i mennesker som har opplevd det. Målet er at det skal være en spennende bok å lese for alle, også for dem uten innsikt i medisin eller polarekspedisjoner. Boka inneholder historier og anekdoter, ikke tørre fakta. Det er ingen fagbok, men populærvitenskap, sier Dietrichs.

Det er ikke selvopplevde ekstremsituasjoner han beskriver, selv om også han har oppholdt seg i naturens ytterkanter, men mennesker som bor i ørkenen, i høyfjellet eller kalde områder eller vært på ekspedisjoner i Antarktis og Himalaya.

– Jeg har vært på 5.000 meters høyde og fått en liten smakebit på høydesyke, uten å bli alvorlig syk. Jeg har vært i verdens kaldeste by, Jakutsk i Russland, hvor det var minus 45 grader, og det kan bli ned mot minus 60.

Raskt napp

Erik Sveberg Dietrichs er oppvokst i Asker, men flyttet til Tromsø i 2005 for å studere medisin ved UiT. Etter at han ble lege i 2012 tok han doktorgrad på nedkjøling ved UiT i 2015, og takket være et stipend fra Norsk faglitterær forfatterforening har doktorgradsavhandlingen nå blitt bok.

– Etter at jeg skrev første kapittel sendte jeg det til flere forlag. Humanist forlag svarte etter bare et par dager. De var begeistret for det de leste og har vært flinke til å følge meg opp.

Innkjøpt og til utlandet

For to uker siden var han på Litteraturhuset i Oslo for å presentere boka. Nå er den vedtatt kjøpt inn til landets bibliotek i tillegg til at den skal presenteres internasjonalt, noe som ikke er mange bokdebutanter forunt.

– Kulturrådet kjøper inn 700 bøker og 70 ebøker til bibliotekene. Det er kjempestort. NORLA, som fremmer norsk litteratur i utlandet, har valgt min bok som en av fokusbøkene de skal markedsføre mot utenlandske forlag. Utdrag fra boka er allerede oversatt til engelsk og kinesisk for å promotere den for utenlandske forlag, sier Erik Sveberg Dietrichs.

Snart blir det mulighet også for folk i Tromsø å møte bokdebutanten.

– Det blir foredrag på Polarmuseet i løpet av høsten.