Investeringen koster rundt fem millioner kroner. Deler av summen legger bedriften på bordet selv. Eier og daglig leder Bengt Pettersen avviser imidlertid at det er gode år som nå gjør det mulig å investere millionbeløp i fiskemottaket.

– Alt av utstyr har en utløpsdato. Datoen på vårt utstyr er oversteget fire fem ganger, for å si det slik. Det var på høy tid å investere i nytt, og nå passet det med lav aktivitet i noen høstmåneder. Uten en trygg økonomi hadde vi imidlertid ikke investert, erkjenner Pettersen.

AKTIVITET: Fiskebruket i Kvaløyvågen, ny flytebrygge og sjøbuene skapet aktivitet i bygda.

Fem ganger større

Frysetunnelen gjør det mulig å fryse ned 30 tonn fisk i døgnet. Det er en økning fra 5 tonn med det gamle anlegget.

– 30 tonn kapasitet er ikke uvanlig for et fiskebruk av vår størrelse. Også det nye fryselageret som har en kapasitet på 100 tonn er innenfor normalen. Mange har større lager enn oss, men vi øker handlingsrommet vårt voldsomt med økningen, utdyper Pettersen, som ikke utelukker en omsetningsøkning i fremtiden.

– Når kapasiteten har vært sprengt har vi sendt fisk videre, etter avtaler gjort før sesongen starter. Den fisken selges godt under vanlig pris. Nå har vi mulighet til å selge fisken til markedspris, sier Pettersen.

Gjenvinner varmen

Fryseteknologi skaper store mengder overskuddsvarme. Det nye fryseanlegget i Kvaløyvågen fører varmen inn i fiskebruket.

– Til nå har vi brent diesel for å varme opp produksjonslokalene om vinteren. Med overskuddsvarme sparer vi penger og miljøet, sier Pettersen.

Mudrer havna

Flere opprustinger er satt på tapetet for fiskeribedriften. Nå skal også sjøbunnen foran kaia mudres.

– I dag er dybden på fjæra sjø rundt tre meter. Til neste år blir den 3,5 meter om ingenting gjøres. Derfor gjør vi noe nå, sier Pettersen.

Når mudringsfartøyet er ferdig vil dybden utfor kaia være seks meter.

– Vi kan om så ta inn trålere, men de leverer jo knapt ferskfisk, sier fiskekjøperen med et glimt i øyet.