Skoler, fly og arbeidsplasser er bare noen av plassene man kan oppleve «nøtteforbud» på grunn av hyperallergikere.

– Peanøtt- og nøtteallergi kan være alvorlig, men nå er det blitt hysteri. Mange har gått ombord i fly og fått beskjed om at de ikke kan åpne en peanøttpose. Det er i de i aller, aller fleste tilfellene ikke nødvendig. Peanøtter flyr ikke. Det er så å si ingen som reagerer på å være i nærheten av nøtter eller peanøtter, sier Martin Sørensen.

Prosjekt

I tillegg til å være overlege og seksjonsleder for UNNs nyetablerte allergisenter, driver Sørensen med forskning på allergi.

– Nå er jeg med på et prosjekt hvor vi skal teste om personer med alvorlig peanøttallergi reagerer allergisk ved å være i samme rom som peanøtter. Vi åpner en pose rett under nesa på dem, og lar de få lukte på det, forklarer overlegen.

Sørensen mener man ikke kan kreve at alle andre folk skal ta hensyn dersom det ikke er nødvendig.

– Det er problematisk når for eksempel en hel skole skal bli nøttefri. Hvis noen synes peanøttsmør er det beste de vet om, er det ingen grunn til at de ikke skal få spise det fordi noen i samme bygg er allergisk mot nøtter, påpeker han.

Klandrer ikke foreldre

Sørensen mener at mer kunnskap er løsningen.

– Vi klandrer ikke foreldre og vi beskylder dem heller ikke for å gjøre noe galt. Vi må ta deres redsel for en alvorlig allergisk reaksjon på altfor. Kanskje har de opplevd at barnet deres har fått en alvorlig reaksjon etter å ha spist peanøtter, og de vil ikke oppleve det på nytt, sier Sørensen.

Istedenfor at allergikere skal være nødt til å skaffe seg legeerklæringer om at skoler eller fly må være nøttefritt, bør de få testet allergien sin, mener overlegen.

– Vi tilbyr peanøttallergikere å bli testet i trygge omgivelser på allergisenteret på UNN. Dersom noen har alvorlig peanøttallergi og vil teste om de reagerer på peanøtter under nesen, så kan de ta kontakt med oss.