Da fylkestinget vedtok ny skolestruktur i Tromsø i 2013, ble det vedtatt å bygge delvis ny skole og delvis renovere den eksisterende videregående skolen i Breivika, og rive noe av den gamle bygningsmassen.

Tre fagskoler samles

Når fylkesrådet på tirsdag skal behandle revidert investeringsprosjekt, er kostnadsrammen for Ishavsbyen videregående skole (tidligere Breivika videregående skole) på 600.500.000 kroner.

I den nye skolen vil tre fagskoler bli lokalisert; helse-, maritime og tekniske fag. I tillegg skal Pedagogisk Psykologisk Tjeneste og Oppfølgingstjenesten flytte inn i de nye lokalene.

I innstilling til vedtak heter det at det renoveres og bygges nytt til sammen 12.700 kvadratmeter for å samle Ishavsbyen videregående skole i Breivika. 8.000 gammel bygningsmasse rives. Nyskolen finansieres med et låneopptak på 476 millioner kroner. Tromsø maritime skole med eiendom selges, salgsinntektene skal erstatte deler av låneopptaket.

NY VIDEREGÅENDE: Dagens Ishavsbyen videregående skole skal renoveres og delvis rives, i tillegg til at det skal bygges nytt: Pislapp 600 millioner kroner.

Komplekst prosjekt

Av saksfremlegget til fylkesrådet går det fram at forutsetningene for den nye skolen har endret seg siden fylkestingets vedtak i 2013.

– Byggeprosjektet er komplekst og består av bygging av nye areal, renovering av gamle arealer, riving av deler av eksisterende bygningsmasse og ivaretakelse av fagskolen. For å få en skole som er funksjonell, arealeffektiv og tilpasset vedtatt tilbudsstruktur, er det utført en mulighetsanalyse av et eksternt arkitektfirma.

Utgifter til asbestsanering

Fylkesråd for plan og økonomi, Ane-Marthe Sani (KrF), mener analysen fører til en bedre skole.

– Vi vil få et bedre og mer gjennomarbeidet prosjekt. Skolen vil bli universelt utformet og bygges i passivhusstandard, sier hun.

Hun viser til at det er flere grunner til at prisen har doblet seg, blant annet var utgifter til inventar og utstyr ikke tatt med i 2013-vedtaket. Det er nå kostnadsberegnet til 75 millioner kroner.

Saneringskostnader og nødvendig miljøsanering, på grunn av funn av asbest i bygningsmassen, er kostnadsberegnet til 24 millioner kroner. Midlertidig drift av skole i byggeperioden er beregnet til 15 millioner kroner.

Økte byggekostnader

Utviklingen i byggekostnader fra 2013 til 2017 har vært betydelig høyere enn den generelle prisøkningen, vises det til i saksfremlegget. Anslaget på byggekostnader per kvadratmeter er økt fra 30.000 kroner til 45.000 kroner.

– Det har vært en galopperende prisøkning i markedet, sier Sani.

I forhold til vedtatt skoleareal i 2013, er arealet nå redusert med vel 2.000 kvadratmeter, til totalt 22.993 kvadratmeter. Fylkeskommunen forventer at driftsutgiftene vil være 17,6 millioner kroner lavere ved nye Ishavsbyen videregående skole enn ved dagens to skolesteder.