SMAK-festivalen har siden åpningen på tirsdag latt sultne og nysgjerrige tromsøværinger prøve nye og smaksrike kulinariske opplevelser.

På festivalens siste dag var sentrum fullstappet av matglede.

Ikke bare mat: Det er som kjent ikke bare mat som smaker. (f.v.) Sonni Bruvold, Harald Tørrissen og Odd­geir Mortensen hadde kjøpt seg smaksprøver fra Bryggeri 13. Foto: Ola Lindberg

Mye forskjellig

De som hadde tatt turen inn til sentrum kunne besøke alt fra Søstrene Ingebrigtsen til ASVO, Arktis Gelato og African Flavours.

– Jeg synes det er kjempeartig at det er så mye forskjellig. Her kan man se seg om og prøve nye smaker, for eksempel noe som ikke er norsk, sier Sonni Bruvold.

Hun var der sammen med Oddgeir Mortensen og Harald Tørrissen. De hadde kjøpt seg et brett med øl fra Bryggeri 13, som de skulle ta fatt på.

– Vi kom akkurat, så vi begynner med en drikkepause, sier Bruvold lattermildt.

Første gangen: Venninnene (f.v.) Grete Bræck og Heidi Bjørkli hadde aldri vært på festivalen før, og kom til sentrum for å teste det ut. Her utenfor Kokt og klar sin bod, der de nettopp hadde fått smake på potet. Foto: Ola Lindberg

Laks og eplesalat

Heidi Bjørkli og Grete Bræck hadde ikke kommet seg halvveis gjennom festivalgaten, men hadde allerede smakt flere retter.

– Vi har smakt laks og en eplesalat. Og så spiste vi nettopp potet, forteller Bjørkli.

De hadde i likhet med mange andre kommet til sentrum for å oppleve festivalen.

– Vi hadde ikke vært her før, bare hørt om den. Så vi tenkte vi måtte se hva det var, forteller de.

Noe for de minste også: Olea Albrigtsen (3) har fått en is fra Arktis Gelato. Her sammen med pappa Kenneth Albrigtsen. Foto: Ola Lindberg

Har det vi trenger

Festivaldeltakerne var tydelig fornøyde med utvalget på festivalen, og også mattilbudet i byen ellers.

– Jeg tror vi har det meste. Det som trengs, det dukker opp, sier Bruvold.

– Det vi ikke har, lager vi selv, skyter Mortensen inn.

Liv Ingebrigtsen fra Søstrene Ingebrigtsen solgte mat på festivalen. Hun er enig i at Tromsø har et godt mattilbud.

– Vi har masse restauranter i Tromsø. Vi har større tilbud her, i forhold til større byer som Bergen og Trondheim, sier hun.

– Folk kommer hit til Tromsø fra Bergen, Oslo, Trondheim, og sier «dette har vi ikke i store byer», fortsetter hun.

Fyller opp: Liv Ingebrigtsen fra Søstrene Ingebrigtsen må fylle opp matfatene etter hvert som sultne matentusiaster kommer innom. Hun måtte innrømme at det var litt slitsomt å ha åpent to plasser samtidig i dag. Foto: Ola Lindberg

Viktig for sentrum også

I tillegg til å være en viktig kulturell begivenhet, trodde mange av de iTromsø snakket med at festivalen er viktig for sentrum og sentrumsbedriftene.

– Det er artig og fantastisk å vise fram sine produkter, sier Ingebrigtsen.

– Man får muligheten til å vise seg fram, og når ut til mange flere, fortsetter hun.

Også festivalgjengerne og byfolket ellers mente festivalen var viktig for sentrum.

– Det er viktig. Det er flott at det skjer noe i sentrum, sier Heidi Bjørkli.

– Når det skjer noe i byen, så drar man. Det er veldig positivt at det er liv, mener Kenneth Albrigtsen.