Aktor, politiadvokat Stine Melbye Sørensen, hadde forberedt seg på fire, lange uker i tingretten da tilståelsen kom. Den tar hun som et tydelig tegn på at den alvorlige tiltalen var korrekt og at Fagerli valgte å ta en kort prosess i forhørsretten fremfor en skittentøyvask som ville pågått i flere uker.

To selskap

I formiddag skulle Fagerli møte i tingretten (for abonnenter) og svare for grov økonomisk utroskap i sine selskap Optimale Consult AS og Wiman AS – henholdsvis entreprenør- og eiendomsselskap.

Tiltalen mot Fagerli omfattet brudd på straffe-, bokførings-, merverdiavgifts- og ligningsloven. Det gjorde at han risikerte inntil seks års fengsel.

– Selv om tilståelsen kommer sent, vil Fagerli ha krav på strafferabatt.

Helt annen prosess

– Den vendingen saken har tatt, gjøre at vi får en helt annen prosessøkonomisk sak enn først antatt.

– Blant annet vil bevisførselen i en tilståelsessak bli en helt annen – noe som sparer det offentlige for store summer, sier Stine Melbye Sørensen.

Forsvarer for Fagerli, advokat Gunnar Nerdrum Aagaard, sier at han ikke ønsker å kommentere saken fordi klienten vil ha minst mulig blest om det som har skjedd.

Ikke avklart

Ifølge aktor er det ikke avklart når saken i forhørsretten kommer opp.

I mellomtiden avventer påtalemakten prosessene mot Fagerlis kone, Lisbeth Samuelsson (48) og selskapenes regnskapsfører som begge sto tiltalt for alvorlige forhold.

Hva Johannes Fagerli angår, mener Melbye Sørensen et tilståelsen kommer som følge av de sterke bevisene aktoratet hadde i saken.

Klok avgjørelse

– Vi tar ikke ut tiltale uten å ha gode kort på hånden. Her skal alltid begrepet "utover enhver tvil" gjelde, sier aktor samtidig som hun betegner avgjørelsen til Johannes Fagerli som klok.

Politiet fattet interesse for saken da Optimale Consult AS gikk konkurs i august i fjor. Etter en razzia hjemme hos ekteparet, endte det med arrestasjon og en rekke avhør.

Grove forhold

Som følge av tilståelsen, erkjenner Johannes Fagerli å ha stått bak grov økonomisk kriminalitet. Det er snakk om uriktig eller villedende informasjon og uriktig dokumentasjon – ting som har foregått over tid. Dette er transaksjoner som skal ha gitt Fagerli en betydelig økonomisk fordel.

Tidligere dømt

I et drøyt år før konkursen i entreprenørselskapet, skal det ikke ha blitt foretatt bokføring. Det var også tilfelle i Wiman AS hvor Fagerli var daglig leder og i en periode også styreleder.

Påtalemakten konstaterer også at Fagerli tidligere er dømt for lignende forhold og at det som omhandler denne saken har foregått over en periode på to-tre år – i et tidsrom hvor han var fradømt retten til å drive alle former for virksomhet. Det blir i den videre prosessen ansett som skjerpende i forhold til straffeutmålingen.

Betydelige summer

Som følge av tilståelsen erkjenner Johannes Fagerli at avgifter og inntekter ikke er innbetalt eller oppgitt til beskatning. I sum dreier det seg om millionbeløp.

Videre er det avdekket at Fagerli overførte penger fra selskapenes konti til seg selv og kona Lisbeth Samuelsson. Totalt dreier det seg om over 1 million kroner – penger som ifølge tiltalen skal stamme fra straffbare handlinger og som ble forsøkt hvitvasket.