Denne gangen har Jacobsen kun en liten dag her i Tromsø, men byen er ikke fremmed for ham.

– Kona mi studerte i Tromsø. Da bodde jeg i Hammerfest, men besøkte henne hver tredje uke, forteller han. Kona studerte her på 80-tallet.

– Hun bodde i en liten hybel rett oppi bakken her, som vi om vinteren måtte måke oss ut fra på grunn av all snøen. Hun bodde også en stund i Tromsdalen, og måtte da gå over brua hver eneste dag. Jeg var på besøk her på bursdagen hennes og bestemte meg for at hun i hvert fall den dagen skulle slippe å ta beina fatt. Vi hadde ikke så mye penger på den tiden, så da tok jeg henne på skuldrene og bar henne over hele brua. Den var mye lengre enn jeg hadde trodd, forteller han.

RUNDTUR: Roy Jacobsen har nettopp gitt ut tredje bok i serien om Ingrid Barrøy. Nå reiser han rundt i hele Norge "for å spørre folk hva de driver med". Foto: Privat

Litt ferie og litt jobb

Roy Jacobsen har nettopp gitt ut boken «Rigels øyne», og snart forsvinner han fra jordens overflate for å skrive enda en. Men først skal han kjøre rundt i Norge og spørre folk hva de driver med.

– Jeg hadde nettopp en tredve minutters langs samtale med ei dame som hadde stått opp før ferga gikk halv seks om morgenen for å steike vafler. Vi hadde en veldig hyggelig prat, forteller Jacobsen som også har fått turtips og blitt invitert i 60-årsdag på turen sin.

Jacobsen er glad i Nord-Norge og kommer hit så ofte han kan, men det er ikke bare naturen og omgivelsene som får forfatteren hit.

– Jeg elsker å snakke med mennesker. Her i nord, og spesielt i Finnmark, kan man bare gå rett inn i en butikk og spørre menneskene som er der hva de holder på med. Du kan ikke gå inn på Kiwi i Oslo å gjøre noe sånt, men her får man seg en lang og hyggelig prat ut av det, sier han engasjert.

GLAD I FINNMARK: Jacobsen har selv bodd i Finnmark og tilbringer tre til fire måneder i Nord-Norge hvert år. Her er det mye lettere å komme i samtale med fremmede mennesker, mener han. Foto: Privat

Sin egen sjef

Jacobsen er sin egen sjef. Han gjør som han vil, med unntak av at forlaget har bedt ham tilbringe deler av turen sin med bokhandlere og journalister.

– Det er ikke bare bare å skulle gi ut en bok. Første gang trodde jeg himmelen skulle åpne seg, at jeg var blitt en viktig mann.

Selv om det ikke ble de helt store forandringene den gang er det stor forskjell på livet til mannen som på 90-tallet var en fattig, strevende forfatter, og mannen som siden debuten i 1982 har gitt ut 23 bøker og til og med har fått en av dem oversatt til arabisk.

– Nå er det så mange som ser på at hver gang jeg gir ut en bok er det nesten som å ha eksamen i full offentlighet. Er det bestått eller ikke bestått?

Med strålende anmeldelser og en 6-er på terningen fra VG er det ganske tydelig at tredje bok om Ingrid Barrøy har bestått.

– Jeg er forfatter hele tiden

Lørdag kom Jacobsen til Tromsø, søndag drar han videre til Narvik via Senja. Foreløpig skriver han ikke på noe som helst, men det kommer ikke til å vare veldig lenge.

– Når ideene kommer må man bare la dem gjøre det, også må man ta dem imot.

Og ideene kan komme når og hvor som helst. På trikken, på do, mens han leker med barnebarna, midt på brua eller på havet, og mens han snekrer.

– Er det midt på natta er det bare å stå opp for å skrive, ideen kommer nemlig ikke til å være der neste morgen, sier Jacobsen.

Når ideene kommer på steder han ikke bare kan sette seg ned å skrive bruker han telefonen.

– Har du den neste boka klar på Notater?

– Det får vi vente å se, sier Jacobsen lurt, og legger mobilen trygt i lomma.