I slutten av juli gjorde Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommunen kjent med at utbyggerne av den planlagte vindmølleparken på Kvitfjell og Raudfjell ønsket å endre konsesjonen.

De ønsket å ta i bruk kaia på Sjøtun til å ta imot de enorme konstruksjonene. Den ligger bare noen hundre meter fra skolen og barnehagen i bygda, hvor utbygger også ønsker å legge anleggsveien opp på fjellet.

Tidligere var planen å legge kaia og anleggsveien i Buvika.

Det er NVE som har endelig beslutningsmyndighet i saken, men kommunen ble invitert til å kommentere saken. Det har kommunestyret nå gjort. De ber NVE forholde seg til gjeldende konsesjoner.

Ba om ny utredning

– Jeg er veldig for at det satses på fornybar energi, og dersom vi skal nå klimamålene, er vi nødt til å bygge ut vindkraften i landet, men det må gjøres på lag med lokalbefolkningen. Dette vil få enorme og svært uheldige konsekvenser for bygda, sa Brage Larsen Sollund.

Jon-Arne Jørstad (Rødt) påpekte at utbygger og NVE har hatt 15 år på seg til å foreta nødvendige utredninger og konsekvensutredninger, men ikke har gjort det.

– Det er høyst betenkelig at de kommer nå, i slutten av prosjekteringsfasen, og endrer på noe så vesentlig, sa han.

Jørstad foreslo at kommunen krever at hele prosjektet utredes på nytt. Forslaget falt imidlertid med 11 stemmer.

Dekker store arealer

I 2001 ga NVE konsesjon for etablering av Kvitfjell vindkraftverk og i 2012 ble det gitt konsesjon for etablering av vindmøller på Raudfjell.

Samlet sett vil vindmølleparken være en av Norges største.

Til sammen utgjør området om lag 18 kvadratkilometer og dekker store deler av sørvestre del av Kvaløya.

Stor lokal motstand

Motstanden mot prosjektet har vært sterk blant de rundt 300 innbyggerne i Kattfjord, som ligger like øst for de planlagte vindkraftverkene.

Stort bedre ble det ikke da utbygger søkte om å endre konsesjonen slik at fylkesveien i Kattfjord/Sørfjord – fra Sjøtun og fram til Kattfjord skole – brukes som anleggsvei. Etter enorme protester, foreslo utbyggerne av vindkraftverkene på Kvaløya å flytte havna til Nordfjordbotn, men utviklingslaget mente likevel dette ville rasere bygda.

Dersom utbygger får det som de vil, medfører det en stor økning i tungtransporten forbi både skolen og barnehagen i Kattfjord.